"Хамас" заяви, че подготвял атаката срещу Израел от 2022 г.

Палестинското движение "Хамас" е започнало да подготвя нападението срещу Израел през 2022 г., заяви говорителят на военното крило на групировката Абу Обейду. По думите му "Хамас" прикривал намеренията си и избягвал конфронтацията между палестинските фракции и Израел.


По думите му това е помогнало да се "създаде илюзия за неутралност" и "да се държи врагът в неведение за предстоящата операция". "Тази стратегия е изключително успешна и Израел в настоящата си военна кампания прибягва до убийства и кръвопролития, за да прикрие неуспехите си, вместо да извърши правилна оценка", каза Обейду, цитиран от в. "Хаарец".

Той твърди, че "Хамас" е успяла тайно да вербува 4500 бойци. Говорител на движението заяви, че "Хамас" е готов за всякакви сценарии, включително израелска сухопътна операция. "Ако Израел предприеме такива действия, ние ще предприемем нови мерки, които ще доведат до значителни загуби за врага", заплаши Обейду.

Войната между Израел и палестинското движение "Хамас" започна, когато в ранните часове на 7 октомври бяха изстреляни стотици ракети по израелска територия. Израел съобщи за повече от 1300 загинали, а Палестина - за повече от 1500 жертви. По данни на ООН повече от 423 хил. жители на ивицата Газа са напуснали домовете си./БГНЕС