Хаос и неразбирателство при астролозите в Шри Ланка

Подкрепяните от правителството традиционни астролози в Шри Ланка не успяха да постигнат единодушно съгласие за датите на новогодишните ритуали, а спорещите ясновидци предупредиха за "катастрофа" и обвиниха съперниците си в неправилно тълкуване на положението на звездите, предаде АФП.


Астролозите са изключително влиятелни фигури, с които се консултират както будистките, така и хиндуистките общности на острова, а техните съвети за благоприятни дати са от значение за всичко - от бракове до бизнес сделки и дори национални избори.

Но 42-членната група от астролози, наети от министерството на културата на острова, заяви, че за първи път са се разделили по отношение на определянето на най-подходящата дата за празнуване на новата година.

"Обсъждахме много задълбочено. След дълги обсъждания финализирахме благоприятното време чрез решение с мнозинство" каза Ананда Сеневиратне, говорител на комитета за благоприятно време за Нова година.

Мнозинството определи зората на традиционната сингалска и тамилска Нова година в нощта на 13 април.

Но несъгласният ясновидец Рошан Чанака заяви, че това време е погрешно и ще доведе страната до "катастрофа".

Шри Ланка "ще избухне в пламъци", ако се следва "официалното време", добави той, без да дава повече подробности.

Шри Ланка излиза от най-тежката си икономическа криза, която през юли 2022 г. доведе до месеци на улични протести и принуди тогавашния президент Готабайа Раджапакса да подаде оставка.

Неговият наследник, президентът Ранил Викремесингхе, се очаква да се кандидатира за преизбиране на избори по-късно тази година, потенциално между септември и октомври.

Преди почти десетилетие бившият президент Махинда Раджапакса свика предсрочни избори през януари 2015 г. въз основа на датата, посъветвана от личния му астролог. Той загуби изборите. /БГНЕС