Хартиената бюлетина скара партиите и предначерта края на този парламент

Среднощното заседание на парламентарната правна комисия за промените в Изборния кодекс, което реши на второ четене да върне хартиените бюлетини, да се броят разписките от машините като друг вид бюлетини, без устройствата вече да запаметяват вота, да се закрие обществения съвет към ЦИК и да се въведе праг от поне 100 заявления за разкриване на секция за гласуване в чужбина, напълно скара партиите и постави евентуално бъдещо правителство в този парламент под сериозен въпрос.
Заседанието на парламента започна със скандал, предаде репортер на БГНЕС.

ПП: Няма да има правителство с БСП ако промените в Изборния кодекс се приемат в зала
"Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, нямаше нищо общо с парламентаризъм. Това беше една подигравка, в която всички маски паднаха. Това беше нападение срещу демокрацията, дотук с улесняването на гласуването", каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров по повод промените в Изборния кодекс,.
„Това е атака срещу българските граждани, прогонени от вашето управление да търсят бъдеще в Европа“, каза Гюров и допълни, че „хартиената мафия мина през Изборния кодекс“.
По думите му вече нищо не гарантира вота на избирателите, машините няма да пазят данни, а са се превърнали в принтери на бюлетини.
„Те са измислили тази схема, старите партии, партиите от статуквото, към които вчера официално се завърна и Българската социалистическа партия. Тази битка не приключи тази нощ, нито ще приключи тук в зала, тя ще продължи на улиците“, категоричен е Гюров.
След това изказване цялата ПГ на ПП напусна залата.
По-късно съпредседателят на ПП даде извънреден брифинг, на който обяви, че “хартиената бюлетина е една от най-тежките загуби на демокрацията. В последните местни избори, когато имаше около 14% невалидни бюлетини, това кара гражданите да не гласуват. В момента се е появила огромна червена линия не между партиите в парламента, а между българските граждани и политиците, които стоят в тази зала”, коментира още съпредседателят на ПП.
“БСП да знаят, че ако промените в Изборния кодекс се приемат в зала, ние няма да влезем в коалиция с тях. Решението е тяхно", заяви още Петков. “ГЕРБ, ДПС, и БСП казаха на българите в страната: “Ние ще решаваме вместо вас, а на българите в чужбина, не ни е грижа за вас!”, заяви още лидерът на ПП.
Това, което се случи далече надхвърля връщането на хартиената бюлетина, това е демонстрация на сила. БСП не само даде възможност да се гласува с хартия, видяхме много сериозна ревизия на целия изборен процес без обсъждане, заяви Христо Иванов от ДБ.
Заседанието на правната комисия е в нарушение на процедурата дори. Това е демонстрация на силата на ново мнозинство, което е готово да управлява и да проведе избори, така че да завземе властта чрез избори. БСП направиха демонстрация на пълна лоялност към ГЕРБ и ДПС, каза Иванов. Сглоби се коалицията на реванша, посочи още той.

Атанас Атанасов от ДБ определи изминалата нощ като “нощта на хартиената бюлетина” и коалицията зад тази хартиена бюлетина вече е ясна на всички. “Миналите избори ги купиха, тези да ги откраднат ние няма да позволим”, подчерта още Атанасов.

Андрей Гюров също коментира среднощните промени в Изборния кодекс. “Претенциите, които парламентарните групи дадоха, че ще се върне парламентаризмът, че ще има диалогичност вчера, станаха невалидни снощи като задраскана бюлетина. Всичко, което беше в приоритетите на хартиената мафия беше да се мине като с кални ботуши, да се нарушат всички правила, да се заглушат гласовете на хората в чужбина, което ние няма да го позволим.”

“Хартиената коалиция прегази Изборния кодекс, премахвайки на практика изцяло машинното гласуване, оставайки само хартиеното гласуване и оставайки машини за 80 млн. без приложение. Премахна се общественият съвет към ЦИК, защото той си позволи да направи негативно становище за връщане на хартиената бюлетина. Премахна се и многомандатният изборен район “Чужбина” и ограничи правата на българите там да гласуват, като увеличи нужния брой заявление за откриване на секции.” Това заяви и Милен Матеев от ПП.

Искрен Арабаджиев също от ПП подчерта, че с промените не са се дали никакви гаранции за нормалното протичане на изборния процес. “Дава се възможност за невалидни бюлетини и връщането на корумпирания вот, което беше цел на ГЕРБ, БСП и ДПС, които се подкрепяха през цялото време под зоркия поглед на Десислава Атанасова, под безскрупулното водене на правната комисия от страна на Радомир Чолаков, който заглушаваше гласът както на хората от моята партия, така и на колегите от ДБ и Български възход.”

Христо Иванов: Сглоби се коалицията на реванша
Това, което се случи далече надхвърля връщането на хартиената бюлетина, това е демонстрация на сила. БСП не само даде възможност да се гласува с хартия, видяхме много сериозна ревизия на целия изборен процес без обсъждане, заяви Христо Иванов на трибунка в парламента.

Заседанието на правната комисия е в нарушение на процедурата дори. Това е демонстрация на силата на ново мнозинство, което е готово да управлява и да проведе избори, така че да завземе властта чрез избори. БСП направиха демонстрация на пълна лоялност към ГЕРБ и ДПС, каза Иванов. Сглоби се коалицията на реванша, посочи още той.


Борисов: ГЕРБ не е част от никаква "хартиена коалиция"

Някои се опитват да ни привързват към хартиената коалиция в НС. Ние победихме за пореден път с техния изборен Кодекс и техните машини за гласуване, и техния вътрешен министър. Пороците на машините, съмненията в тях от страна на всички партии, са ясни.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията. Ние зор за хартиена бюлетина нямаме. Ние искаме справедливост и честност. Упрекът и молбата ми е да не бързат. Нищо не налага такъв драматизъм.

Общественият съвет не само че не трябва да бъде закрит, а напротив - удвоете го, призова Борисов. Нека спорът да е там, помолете ЦИК да вкара още хора в този обществен съвет, за да има максимална прозрачност, и възможност на хората, които вярват в НПО, а не в ЦИК, да са сигурни.

Предлагам да говорите с колегите много разумно да направите всичко възможно да гарантирате 100% честността на тези машини. От вчера темата за машинното гласуване се вдигна в Щатите, и настроенията също са 50/50.

Няма се доверие в машините, затова този дебат е в цяла Европа. Защо КС в Германия отказа машинния вот?

Район "Чужбина" - оставете го!, призова Борисов. Когато го вкараха на Разпети Петък преди, те не казаха от кои райони ще взимат депутати. Тези, които живеят и работят за чужди икономики ли ще избират управлението тук? ДПС ще са най-облагодетелствани от този район, но щом ПП и колегите не разбират това, оставете района, и без това през няколко месеца харчим по 100 милиона за избори, коментира Борисов.

Попитайте и Христо Иванов дали дава гаранция за машините, ако дава - да го докаже.

Нямаме повод нито веднъж да ни вкарват в тази хартиена коалиция. Ние сме обещали и на нашите избиратели да могат да гласуват с хартия, така че нека не ни присъединяват.

До среднощ слушах дебатите в парламента.

Сега този дебат се повдига, за да се избяга от спора за Маришкия басейн, покупките на газ, и пр.

"В никакъв случай коларобация с партиите на статуквото, ние трябва ясно да се определим, че сме част от реформистките сили", добави и Томислав Дончев.

Атанасова: Машините остават, флашките от нея се заместват с физическо преброяване на фишовете й
Това, което Комисията по правни въпроси обсъди и гласува, е ясно. Но за да няма спекулации, защото ПП днес направиха редица спекулации, искам да разясня: Темата за гласуването на хартия и машина, е стара за ГЕРБ. Припомням, че в момента обсъждахме и подкрепихме, е проект на БСП за това дали избирателите да могат да избират дали да гласуват с бюлетина или с машина. Всички медии и граждани, които наблюдаваха процеса по вземане на решения в Комисия, знаят, че единствено, което се променя при машинното гласуване, е при преброяването. Флашките от машините се заместват от физическо преброяване на фишовете от машините.

Категорично не отговаря на истината твърдението, че вотът може да бъде манипулиран. Премахнахме и тъмната стаичка, оставихме само параван, зад който да се гласува.

Това каза лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на извънреден брифинг на ГЕРБ в парламента.

"Ако говорим за демокрации, да не би в Европа, където се гласува с хартиена бюлетина, демокрацията да е отнела победата на една партия. Спекулациите трябва да престанат, ние гарантираме избор на хората дали да гласуват с машина или хартия”, заяви още Атанасова.

"По темата за обществените съвети, ние от ГЕРБ отменяме своето предложение и сега предлагаме да се увеличи бройката на техния състав. Темата район “Чужбина” е добре да го оспорваме, но когато имаме ясен отговор от парламентарните сили от къде в България ще бъде отнет мандат, за да го дадем за район “Чужбина”. Мандатът на район Чужбина може да бъде равен на трите Софийски района. Направете такова предложение, ГЕРБ може да го подкрепи”, призова Атанасова.

Относно възможностите за съставяне на кабинет Атанасова обясни, че все още важи предложението на ГЕРБ за разговор с всички политически сили.

Карадайъ: Защитниците на "венецуелската" машина за гласуване не мислят за народа
За пореден път се говори за избори и за правила, включително и от хора, които с ясно съзнание, че нарушават Конституцията и законите, се включиха в политическия живот на страната с настроението, че всичко започва от тях. За тях е по-важна венецуелската машинация да им произведе властта, отколкото доверието на българските граждани.

Защото ние от ДПС нямаме претенциите историята да започва от нас, но се опитваме да бъдем последователни в политиката. Ние от ДПС сме защитавали позицията да има машини по време на избори с аргументите, че имаше много недействителни гласове по време на изборите, и за минимизиране на недействителните гласове и на съмненията за субективния фактор, сме положили усилия да търсим решения в машините.

Имаше и много сгрешени секционни протоколи през годините, и за да подпомогнем работата на СИК, за да няма грешки, затова сме настоявали за машинното гласуване. Само че защитниците на венецуелските машини не подкрепят вота на българските граждани. Когато се вижда, че един модел има дефект, най-нормалното е да се търсят решения. Нека да въведем американския модел на демокрация вместо венецуелската машинация на изборите. В колко щати на САЩ се ползват модела, който ние предлагаме - с оптични устройства?

Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на извънреден брифинг в парламента.

“Въпросът е в доверието в крайния резултат на изборите, в защитата на демокрацията, да позволим на всички граждани да могат да упражнят своя вот без да де притесняват дали могат да се справят с една машина или не. От една страна не излизат хората от притеснения за гласуването, от друга страна има съмнения за машинации.”, коментира още Карадайъ.

“Броят на разписките и подписите в машината са по-малко от броят на избиратели в протоколите. Как става това?”, попита още лидерът на ДПС.

Карадайъ обясни и, че след брифинга ще покани за разговор относно ползването на машини по време на избори и изобщо за избори Кирил Петков, Христо Иванов, Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Стефан Янев и Костадин Костадинов. “Ние разбрахме през вас, че ПП са отменили срещата с нас относно бюджета, те трябва да дадат отговор защо. Аз призовавам за диалог, който е в основата на нормалността в политиката, а в момента няма отговорност, а само бягство от него и от проблемите на българските граждани и българския бизнес”, подчерта още Карадайъ./БГНЕС