Хебър е на финал в НВЛ, Нефтохимик изравни серията с ЦСКА

Шампионът Хебър Пазарджик ще има шанса да защитава титлата си във волейболното първенство, след като затвори полуфиналната си серия в сезон 22/23 с три победи от три мача срещу опонента си Левски София. Навръх Великден състезателите на Камило Плачи се поздравиха с нов успех над “Сините” като този път го направиха по категоричен начин (3-0). Така пазарджиклии успяха да надвият противника си в по-важната фаза от шампионата (след като в редовния сезон записаха две загуби именно от Левски).

След като спечелиха първия мач в полуфиналната серия с 3-0, а във втория Левски “показа зъби”, но все пак загуби след тайбрек, то в последния двубой между двата тима, Хебър показа по-здрави нерви в решаващите моменти и в трите гейма. Домакините поведоха в началото на първия гейм, но след това Левски успя да поеме лидерството (14-11). Въпреки това, Хебър успя да намери правилните волейболни отговори и със засилен сервис и безупречна атака, отвори мача в своя полза след 25-20, съобщава официалният сайт на НВЛ.

“Сините” поведоха за кратко в началото на втория гейм, но по-опитните състезатели на Хебър бързо взеха нещата в свои ръце и поведоха при 10-7. Без “да поглеждат назад”, действащите шампиони затвориха и този гейм при 25-17. Гостите не бяха готови да се предадат, като в третия гейм преследваха именития си съперник в резултата през цялото време. В крайна сметка обаче, пазарджиклии показаха по-здрави нерви и затвориха гейма и мача при 27-25, подпечатвайки билета си за Големия Финал.

Статистически, Хебър надигра своите опоненти в различните компоненти - 39 на 35 успешни атаки, 3 на 2 аса, 10 на 8 блока. Воденият от Плачи тим записа и по-малко грешки: 17 на 25.

Вицешампионите от Нефтохимик 2010 изравниха полуфиналната серия срещу ЦСКА, като след 2-2 победи, пети мач ще определи кой ще е отборът, който ще се класира за големия финал. Решаващият двубой ще се състои във вторник, от 18:30 часа в бургаската зала “Младост”.

Четвъртият полуфинален сблъсък между ЦСКА и Нефтохимик 2010 се оказа поредният волейболен спектакъл, на който феновете на качествения волейбол в България успяха да се насладят. Още от първия гейм стана ясно, че двубоят ще е повече от оспорван. ЦСКА имаше няколко шанса да отвори мача в своя полза, но Нефтохимик успя да вземе своето в последните минути и спечели първата част при 32-30. Това очевидно ядоса Армейците, които отговориха подобаващо във втория гейм (25-12). Вдъхновени, състезателите на Александър Попов взеха и третия гейм (25-20), като и през четвъртия имаха своите шансове за по-добър развой на събитията. Бургазлии обаче демонстрираха здрави нерви и вкараха мача в тайбрек след 25-21. В решаващия пети гейм, гостите стартираха по-добре (4-0), но ЦСКА успя да се върне. Въпреки това, Нефтохимик не загуби концентрация и успя отново да заеме лидерската позиция за крайното 15-12.

По-успешната игра на блок се оказа ключова за днешния успех на бургазлии, които завършиха с 16 точки в своя актив от този компонент (на 6). В атака, домакините, водени от Димитър Димитров, надиграха съперника - 70 на 60 успешни атаки. ЦСКА бяха по-добрият отбор и от сервис линията, записвайки 9 аса (на 2). Над всички в двубоя беше именно Димитров, който завърши с 42 точки. За победителите по 21 отбелязаха пък Аксел Трухчев и Матей Михайлович. /БГНЕС