Хиляди гърци отбелязаха 50-ата годишнина от студентския бунт в Атинската политехника

Най-малко 35 000 души демонстрираха в Гърция днес, за да отбележат 50-ата годишнина от студентския бунт срещу хунтата през ноември 1973 г.

Това събитие е смятано за тласък на завръщането на Гърция към демокрацията осем месеца по-късно.

В Атина шествието събра 25 000 души, докато в Солун се събраха 10 000 души. В края на деня е имало сбивания между някои демонстранти и полицията с хвърляне на коктейли Молотов, съобщава полиция, предаде АФП.

Бяха организирани и други, по-скромни демонстрации, в Патра и Пелопонес, където няколко инцидента помрачиха събитието.

Около 5000 полицаи бяха мобилизирани в центъра на столицата Атина. Движението в града беше блокирано. Демонстрантите стигнаха до посолството на Съединените щати, за да осъдят, както на всеки 17 ноември, подкрепата на Вашингтон за гръцката военна диктатура (1967-1974) в разгара на Студената война. Гражданите също така протестираха пред посолството на Израел. Метростанциите бяха затворени от съображения за сигурност, докато палестински знамена се развяваха на шествието.

Гръцките леви и студентски организации, традиционно благосклонни към палестинската кауза, изразиха силна подкрепа за палестинците, по-специално младежката организация на Гръцката комунистическа партия, която марширува зад огромно палестинско знаме.

„Свобода за Палестина“, скандираха студенти. Според гръцката национална телевизия димки в цветовете на палестинското знаме са били хвърлени пред посолството на Съединените щати.

В изявление по случай отбелязването на 50-ата годишнина от студентския бунт, гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че случилото се е „фар, който осветява пътя към по-отворено и по-демократично общество“.

През целия ден пред паметника на жестоко потушеното въстание в студентския квартал на Атина бяха поставяни червени карамфили.

Годишната демонстрация, която обединява студенти, ученици, профсъюзи, леви партии и защитници на човешките права, отбелязва деня, в който танкове смазват желязната врата на Политехническото училище в Атина, окупирано от протестиращи студенти.

Двадесет и четирима души са жертвите по време на студентския бунт от въоръжените сили, изпратени от хунтата, за да потушат това въстание и протестното движение на гражданите по улиците на столицата.

Окървавеното гръцко знаме, което се вее в нощта на 16 срещу 17 ноември 1973 г. на портата на Политехническото училище, всяка година се развява начело на демонстрацията от студентски организации.

Гръцката преса посвети дълги статии на това историческо събитие. За консервативния всекидневник Катимерини студентското въстание представлява „едно от най-важните събития в историята на Гърция през 20 век“. /БГНЕС