Хиляди иранци изпратиха генерала, убит при израелски удар

Хиляди хора се събраха в иранската столица Техеран за погребението на високопоставения командир на Революционните гвардейци Рази Мусави, три дни след като той беше убит по време на израелски удар, както твърди иранският режим, предаде АФП.


Тълпата на централния площад "Имам Хосейн" в Техеран скандираше "Смърт на Израел" и "Смърт на Америка".

Мнозина развяваха жълти знамена с отпечатано послание "Аз съм твоят противник" - препратка към Израел - на персийски и иврит.

Израел отдавна води сенчеста война с убийства и саботажи срещу заклетия враг Иран и неговите съюзници, но убийството на Мусави в Сирия стана в момент на рязко повишено регионално напрежение заради конфликта между Израел и Хамас от началото на октомври.

Някои от опечалените в Техеран носеха снимки на Мусави заедно с почитания Касем Солеймани, бивш командир на чуждестранното оперативно подразделение на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който беше убит при удар на американски безпилотен самолет в Багдад през 2020 г.

Иранските държавни медии твърдят, че при израелски ракетен удар на 25 декември близо до сирийската столица Дамаск е убит Мусави - генерал от силите Кудс и най-висшият командир на гвардията, убит след Солеймани.

Израелската армия, която през последните години е нанесла стотици удари по свързани с Иран цели в разкъсваната от война Сирия, заяви само, че не коментира съобщенията на чуждестранните медии.

Сирия заяви, че "мъченическата смърт" на Мусави на нейна територия е част от "агресивната политика" на Израел.

В писма, изпратени от сирийското външно министерство, Дамаск призовава ООН да предприеме мерки срещу израелските действия, които могат да "разпалят региона“./БГНЕС