Хиляди показаха солидарност с палестинците в центъра на Лондон

Хиляди хора преминаха през центъра на Лондон на 13 януари, за да покажат солидарност с Палестина и да повторят призивите си за прекратяване на огъня в Газа, съобщи „Гардиън“.


Демонстрантите се събраха на улица "Кралица Виктория", след което се отправиха по улица "Флийт" към площад "Парламент". Протестът, който е част от глобален ден на действие, идва след като Обединеното кралство и САЩ извършиха въздушни удари срещу бази на хутите в Йемен.

Кампанията за солидарност с Палестина, която организира събитието, заяви, че към шествието са се присъединили "стотици хиляди" хора. Бяха извършени девет ареста.

Малката Амал, 12-метрова огромна кукла на сирийско дете бежанец, придружаваше протестиращите по време на шествието им към площад "Парламент". Амир Низар Зуаби, артистичен директор на "Walk With Amal", беше сред участниците в шествието.

"Амал е сирийско дете. Тя е на 10 години. Тя е представител на децата бежанци навсякъде по света", заяви Зуаби.

"Бежанците и Палестина са почти синоними. Ние имаме едни от най-дълго съществуващите бежанци в света. Газа е последователна с много бежанци, всички бежанци, които дойдоха от Яффа и това, което наричаме Сахел, крайбрежните райони на Палестина, сега са в бежанските лагери в Газа и отново са мишена", каза той.

"Едно от нещата, които са толкова, толкова ужасно гласни и зверски ясни, е фактът, че децата са обект на нападения в голям брой", добави Зуаби.

В речта си на площада палестинският посланик в Обединеното кралство Хусам Зомлот обвини британското правителство в "съучастие" с Израел. Той заяви, че Палестина е "нация от борци за свобода" и каза: "Заставам пред вас с разбито сърце, но не и с разбит дух".

Той поздрави Южна Африка за завеждането на дело за геноцид срещу Израел в Международния съд на ООН.

Председателят на северноирландската Шин Фейн (политическото крило на ИРА – бел.ред.), Мери Лу Макдоналд, заяви пред множеството в Лондон, че палестинската свобода е възможна.

Стотици полицаи дежуриха в столицата. От Метрополитен съобщиха, че са били привлечени служители от сили извън Лондон. Потребители в социалните медии съобщиха, че Метрополитен е раздавал листовки, в които предупреждава хората да "се държат от правилната страна на закона", като отбелязва, че "макар мнозинството от хората да спазват тези правила, малцинство е преминало границата".

Трима души бяха арестувани по подозрение, че са показвали подкрепа за забранена организация, което е престъпление съгласно Закона за тероризма, като са разпространявали листовки.

Други трима бяха арестувани за подбуждане към расова омраза, един за плакат и двама за скандиране, а други двама бяха арестувани за нарушения на обществения ред с расова окраска.

Това е седмият Национален марш за Палестина, организиран от Кампанията за солидарност с Палестина от октомври насам./БГНЕС