Ховениер: Проектът за АСО е в съответствие с Конституцията на Косово

Посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениер похвали министър-председателя на Косово, че е разбрал спешната ситуация, която изисква моментът, и показа как Албин Курти е приел споразуменията в тяхната цялост, включително проекта на Асоциацията на сръбските общини (АСО), давайки гаранция, че проектът, предложен от ЕС, е добър и е в рамките на Конституцията на Косово, съобщи „Албениън пост“.

"Както знаете, уставът е внесен от ЕС, но САЩ също са част от него. Ние считаме, че той напълно зачита Конституцията на Косово. Нашата позиция е, че АСО трябва да е в рамките на конституцията на Косово, да е в съответствие с решението на Конституционния съд, да няма изпълнителна власт. Тя няма да бъде нов правителствен слой", заяви Ховениер.

Той добави, че САЩ смятат, че "проектът, предоставен на Косово, отговаря на всички тези критерии. Той е написан по начин, който е в съответствие с Конституцията, но има само един начин да се докаже това и това е решението на Конституционния съд".

Посланикът се оплака, че "истерията" около проекта е излишна, тъй като "уставът ще отиде в Конституционния съд".

Ховениер се изказа положително и за Курти, като заяви, че "министър-председателят признава готовността си да приеме споразумението в неговата цялост преди няколко седмици" и че "работим и за превръщането на Асоциацията в елемент от една по-всеобхватна стратегия в широк план, защото това няма нищо общо с АСО. То се отнася до изпълнението на всички задължения от страна на Косово и Сърбия, Основното споразумение и Охридското приложение".

На американския дипломат не му хареса, че има много хора, които обсъждат проекта на хартата, когато тя все още не е публична, за да бъде прочетена първо.

"Учуден съм от броя на хората, които тълкуват проекта, които все още не са го виждали. Това е странно. Тези, които не са виждали проекта, нямат много място за обсъждане ", заяви Ховениер.

Говорейки за невъзможността да се прочете проектът, тъй като той не се публикува от правителството на Косово, посланикът заяви, че "тук няма нищо тайно, но дипломатическите преговори и дипломатическият ангажимент често са в тази форма, за да бъде поставено на масата по-добро разбиране между страните".

"Навсякъде преди това е имало неща, които са били поверителни. В подходящ момент обществеността ще има възможност да получи достъп до проектоустава", каза дипломатът.

Американецът отново подчерта факта, че сега са трудни времена и е спешно в момента да се пристъпи към бърз напредък.

"Ако прочетете съвместното изявление на Макрон, Шолц и Мелони, те използват изречения като "спешно", "възможно най-скоро". Следователно има такава ситуация, тя трябва да се придвижи спешно, няма причина Косово да не придвижи напред този статут".

В края на кратката конференция Ховениер попита как АСО може да се счита за автономия на сърбите, когато тя "не формира нов слой, няма изпълнителна власт и трябва да бъде в рамките на Конституцията на Косово"?

"Не виждам как може да има автономия при тези условия. Проектът за статут потвърждава критериите, които споменахте по-горе", потвърди американският посланик./БГНЕС