Хутите публикуваха кадри от отвличането на кораба Galaxy Leader

Управляваният от Хизбула телевизионен канал Al-Manar излъчи кадри от отвличането на товарния кораб Galaxy Leader, предаде репортер на БГНЕС.

В близо четириминутното видео хеликоптер под палестински флаг, се приземява на борда на кораба. Маскирани въоръжени лица се спускат от хеликоптера и започват да залавят екипажа, в който има и двама българи. Виждат се няколко по-малки лодки, които ескортират кораба.

Междувременно собственикът на кораба заяви днес, че всички комуникации с него са изгубени.

"Търговският кораб Galaxy Leader в момента се намира в района на пристанище Ходейда в Йемен. Впоследствие всички комуникации с кораба са изгубени", се казва в изявление на регистрираната на остров Ман компания Galaxy Maritime Ltd.

Израел нарече отвличането на товарния кораб "много сериозен инцидент с глобални последици". Според Тел Авив на борда не е имало израелски граждани.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността също коментира случая: "Съобщенията за кораб, отвлечен от хутите, са още един тревожен сигнал за риск от разпространение на регионалния конфлект."

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху определи случая като "иранско нападение срещу международен кораб".

"Корабът, собственост на британско дружество и управляван от японска фирма, е бил отвлечен под иранско ръководство от милицията на хутите в Йемен", се казва в последното изявление на кабинета му.

Иран отхвърли като "неверни" израелските обвинения, че е отговорен за пленяването на кораба.

"Винаги сме казвали, че силите на съпротивата в региона представляват своите държави, вземат решенията си и действат въз основа на интересите на своите държави", заяви на пресконференция говорителят на външното министерство Насер Канани. /БГНЕС