Киев: Да се изпрати еднозначен сигнал до Русия за недопускане на по-нататъшна ескалация

Украйна осъжда решението на Руската федерация за признаване на „независимостта“ на създадените от нея квази образувания на временно окупираните територии на Украйна – т.нар. Луганска народна република и Донецка народна република, и призовава международната общност да предприеме болезнени санкции срещу Русия. Това се казва в разпространено днес изявление на украинското министерство на външните работи.

С тази свои действия руската страна грубо наруши устоите на международното право, устава на ООН, суверенитет и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници.

"Решението на Руската федерация да признае така наречените Луганска народна република и Донецка народна република няма да има никакви правни последици. Това решение рязко изостря ситуацията и може да означава едностранно оттегляне на Руската федерация от споразуменията от Минск", се казва в изявлението.

В същото време се отбелязва, че украинската страна разбира намеренията на Русия и стремежа ѝ да провокира Украйна.

"Отчитаме всички рискове, не се поддаваме на провокации и оставаме ангажирани с политическо и дипломатическо уреждане на руско-украинския въоръжен конфликт", се казва в изявлението.

В съобщението се казва още, че по указание на украинския президент Владимир Зеленски украинската дипломация прилага целия дипломатически арсенал, за да предотврати разрастването на въоръжения конфликт, а украинският външен министър Дмитрий Кулеба е в постоянен контакт с колегите си, за да координира дипломатическите усилия и да предприеме мерки за провеждане на международни срещи, срещи на високо равнище, привличане на военна помощ и налагане на строги санкции срещу Русия.

"По-нататъшните решения и стъпки на Руската федерация зависят до голяма степен от реакцията на света на днешните събития. Затова настояваме за болезнени санкции срещу Русия, за да изпратим ясно послание, че по-нататъшна ескалация е неприемлива. Сега е моментът да действаме, за да сложим край на руската агресия и да възстановим мира и стабилността в Европа", се казва в изявлението на украинското външно министерство. /БГНЕС