Киев: Развитието на силни връзки с АСЕАН е важна част от стратегията за Азия

Развитието на силни връзки с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) е сред важните компоненти на стратегията на Украйна за Азия, заяви първият дипломат на страната по време на среща с ръководителя на организацията.

"Днес с генералния секретар на АСЕАН Лим Джок Хой се срещнахме в Пном Пен, за да засилим сътрудничеството между Украйна и Югоизточна Азия в областите търговия, продоволствена сигурност и цифрова трансформация. Развитието на силни връзки с АСЕАН е важна част от стратегията на Украйна за Азия", заяви външният министър Дмитро Кулеба в Twitter.

Украйна и АСЕАН са свързани с "традиционни връзки на приятелство и взаимно уважение", се казва в изявление на украинското външно министерство.

То потвърди присъединяването на Украйна към Договора за приятелство и сътрудничество в Югоизточна Азия - мирен пакт между страните от Югоизточна Азия, създаден от членовете-основатели на АСЕАН.

"Присъединяването на нашата държава към Договора за приятелство и сътрудничество в Югоизточна Азия ще създаде нови политически, икономически и културни възможности за нашите държави, предприятия и граждани", се казва в изявлението, в което се цитират думите на Кулеба.

Кулеба и Хой се споразумяха за конкретни стъпки за "задълбочаване на сътрудничеството между Украйна и АСЕАН в областта на търговията, цифровата трансформация, селското стопанство, както и за засилване на политическия диалог и взаимната подкрепа", се допълва в него.

"Отделно от това Дмитро Кулеба призова АСЕАН да изиска от Русия продължаване на Черноморската инициатива за зърно, която играе ключова роля в осигуряването на глобалната продоволствена сигурност", се казва в заключение в изявлението.

На 2 ноември руското министерство на отбраната обяви, че Москва се присъединява отново към сделката за превозване на зърно през Черно море, постигната през юли. /БГНЕС, Анадолска агенция

Пном Пен / Камбоджа