Ким Чен Ун призова към "ускорена" подготовка за война

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова своята партия да "ускори" подготовката за война, включително ядрената си програма, съобщиха държавните медии в четвъртък. Призивът му дойде само седмица след като Ким предупреди, че Пхенян няма да се поколебае да предприеме ядрена атака, ако бъде "провокиран" с ядрени оръжия.


Ким направи коментарите на текуща партийна среща в края на годината, където се очаква да разкрие ключови политически решения за 2024 г. Той поиска от партията "да ускори допълнително подготовката за война" във всички сектори, включително ядрени оръжия и гражданска защита, съобщи официалната Корейска централна новинарска агенция на Пхенян. Той също така подчерта, че "военната ситуация" на Корейския полуостров е станала "екстремна" поради "безпрецедентната" конфронтация с Вашингтон.

Сеул, Токио и Вашингтон засилиха сътрудничеството в областта на отбраната в лицето на рекордната поредица от оръжейни тестове от Пхенян тази година и наскоро активираха система за споделяне на данни в реално време за изстрелванията на севернокорейски ракети.

По-рано този месец американска атомна подводница пристигна в южнокорейския пристанищен град Пусан и Вашингтон изпрати своите бомбардировачи с голям обсег на учения със Сеул и Токио. Северът описа участието на стратегически активи на САЩ - като бомбардировачи B-52 - в съвместни учения на Корейския полуостров като "умишлени провокативни ходове на САЩ за ядрена война". Тази година Пхенян успешно изстреля разузнавателен сателит, закрепи статута си на ядрена сила в своята конституция и изстреля най-модерната междуконтинентална балистична ракета (ICBM) в своя арсенал. По-рано тази седмица Ким определи 2023 г. като "година на голям обрат и голяма промяна", в която Пхенян видя "отварящи очите победи". Миналата седмица Агенцията за атомна енергия на ООН заяви, че вторият реактор в ядреното съоръжение Йонгбьон в Северна Корея изглежда функционира, като го нарече „достойно за дълбоко съжаление“. /БГНЕС