Кимбо, Доли, Йоана, Бимбо и Флипър - звездите на Делфинариум Варна с нова програма и по-забавни от всякога

Делфините са едни от най-изключителните същества в света. С уникален интелект и невероятна сензитивност, те умеят да разпознават добрия от лошия човек и нерядко осъществяват връзка с хората, която няма аналог.

На едно единствено място в България може да се види красотата на човешкото общуване с тези невероятни създания и да се усети истинското забавление от близостта с тях. Делфинариум Варна - единствено по рода си в България атракционно съоръжение.

За да се запознае отблизо с главните герои на делфинариума Кимбо, Доли, Йоана, Бимбо и Флипър, екип на Агенция БГНЕС го посети и дори стана участник в програмата на атракциона.

Разположен сред зеленината в северната част на варненската Морска градина с чудесен изглед към морето, делфинариумът е един от символите не само на Варна, но и на туристическите атракции в България. Той е неотменна дестинация в програмите на всички туристи, посещаващи Черноморието.

Интересна подробност е фактът, че през 1992 година във Варненския делфинариум се роди първото делфинче, а след него и още няколко. Събитието е прието като знак, че животните се аклиматизират добре в своя варненски дом. Благодарение на професионалните грижи и обграждането с много любов от екипа на делфинариума, петимата морски чаровници се чувстват истински щастливи.

БГНЕС разговаря с Ивелина Жекова, част от треньорският екип на Делфинариум Варна.

"Делфинаруим Варна е открит през 1984 година. Това са 38 години постоянство, интерес и можем да кажем - едно от лицата, емблемите на нашия град", сподели с гордост тя.

Видът на делфините е Tursiops truncatus. Широко разпространени са в умерените и тропически води на Световния океан. Това е един от трите вида делфини, които се срещат и в Черно море. Първите делфини идват от Куба, както и част от тези, които сега са тук - Кимбо и Доли, "доайените на делфинариума", както ги нарича треньорката.

"Имаме си и родени тук, при нас, това са Йоана, Бимбо и най-малкият, Флипър, на 4 годинки", каза още тя.

Делфинариумът разполага с 1200 места, но, както информира треньор Жекова, през годините често е имало правостоящи.

"Голяма част от хората искат да се докоснат до уникалния свят на делфините. Затова искам да им кажа: Заповядайте, не ни пропускайте, когато сте в нашия град и в нашата държава", покани с усмивка Жекова пристигащите във Варна туристи.

Делфините също обожават да се срещат с хората, особено с децата.

"Делфините и хората са може би едни от най-добрите истински приятели в природата. Те са наистина интелигентни, умни, искрени приятели", заяви треньорката.

Делфините в атракциона се отличават с невероятни спортни и акробатични умения. Скокове на височина, двойно салто, троен аксел, спасяване на човек във водата - нещо, в което екипът на агенцията се увери от първо лице.

Всяка година програмата се обновява.

"От тази година ние подновихме по-прекия контакт с делфините, който се изразява в плуване с тях. Поради пандемията го бяхме преустановили. Интересът е огромен, защото я си представете какво е да имате шанс в живота си да пипнете делфин, да танцувате с делфин, да получите целувка от делфин...", заяви усмихната треньорката.

По думите ѝ, нейните питомци определено са с характер.

"Мога да кажа, че тарторът, този, който командва басейна, е Доли. Тя е дама на сърцето на Кимбо, който обаче е делфин под чехъл. Другото интересно нещо е, че едва ли има някой по света, който да се похвали, че има такъв делфин като нашата Йоана - най-емоционалният, най-интересният, почти няма ден, в който да не ни изненада с някоя щуротия. Интересното е, че бебето Флипър най-много обича да копира точно Йоана в дивотиите. Става една приятна суматоха по време на представление, но пък е забавно", увери тя.

Освен че пеят, делфините танцуват и рокендрол и валс.

"Те обожават танците. Всеки си има предпочитания - някои предпочитат рока, други обичат валса, особено когато са в период на ухажване", разказа Ивелина Жекова.

На въпрос кой е най-добрия танцьор, тя с увереност отвърна: "Йоана".

Петте делфинчета са и майстори на спасявания във волейбола, както и на космически забивки в баскетбола. Но най-много ги забавлява футбола. А голмайсторът е безспорно Бимбо, похвали го треньорката му.

"Топката е любимият им уред. При нея се вижда как един делфин умее да жонглира с две топки едновременно и в същото време да получи джентълменска помощ от своя кавалер. При тази размяна и помощ публиката избухва", каза Жекова.

При работата треньорите залагат предимно на добрина към делфините и на поощрение.

"Трябва да усетиш характера на един делфин и да подходиш към него персонално. Всеки делфин иска по-специално внимание подход към себе си във вид на игра", заяви Ивелина Жекова.

Това се дължи до голяма степен на тяхната пословична сензитивност.

"Мога да ви кажа, че са рентген - разпознават лошия човек от добрия", заяви треньорката.

"В много от случаите те ни научават на нещо, отколкото ние тях - на добри качества, на човечност. Аз дори ги наричам "хората на моретата и океаните", допълни тя.

Но най-чувствителни са те според нея на аплодисментите.

"Истински артисти са - аплодисментите..., звуците, които издават хората, когато ги наблюдават... Най-добре това се усеща при пълна зала и при дечицата -там те са просто уникални", заяви въодушевено дългогодишната треньорка.

В края на разговора Ивелина Жекова отправи спешен, изпълнен с надежда апел.

"Имаме си медицинско лице, имаме си биолог, прекрасен треньорски състав. Но базата ни има крещяща нужда от обновление, от разширение. Имаме прекрасен, модерен, перфектен проект, имаме терен, имаме и желанието. Очакваме съдействието на институциите и на Варненската община за това", каза тя.

За нея и целият екип на Делфинариум Варна това е от първостепенна важност, за да продължат лъчезарните делфинчета да забавляват обичащите ги и да се радват на своя живот тук както досега.

"Изключително важно е, защото така ние, както се прави по света, не само ще подобрим условията на нашите питомци, но можем да предложим и още нещо - терапия с делфини, която по света вече се прилага", завърши пред БГНЕС Ивелина Жекова. /БГНЕС