Кирил Петков: Русия трябва да плати цената за агресията

Никой не очакваше толкова бърза и масирана атака с жертви в Украйна. Трябва да има цена за такава агресия. Ще има допълнение към мерките срещу Русия.

Това каза министър-председателят Кирил Петков пред български журналисти в Брюксел, където е за извънредното заседание на Съвета на лидерите от Европейския съюз, предаде репортер на БГНЕС.

България подкрепя всички мнения и няма никакъв начин да се делим от групата и да имаме по-уклончиво мнение, каза Петков относно санкциите. Според него санкциите срещу Русия трябва да предизвикат болка на тези, които вземат решения.

По думите на Петков гръцката газова връзка от тук нататък не е само важна, тя става основен приоритет. Ние трябва да сме готови и за ответни санкции, подчерта той.

По думите му никой от европейските страни не се страхува от мигрантската вълна, която ще дойде от Украйна към Европа.

Това не е бежанската вълна, с която сме свикнали. Това са едни европейци, на които току що са им взривили летището, това са програмисти, които искат да има интернет, за да работят. И ние, и всички други страни сме готови да посрещнем хората, каза още Кирил Петков.

Путин трябва да знае, че всички заедно работим в един глас и не може да има разцепление и че всяко действие има своята цена. Европа ще работи заедно. Другото, което трябва да е ясно е, че всички заедно ще работим срещу хибридната война на Русия, каза българският министър-председател след заседанието на евролидерите.

По думите му най-голямата грешка би била разцепление в позициите.

Ще говорим в един глас, независимо какви са различията ни в общността, каза още премиерът относно реакцията на Европейския съюз.

На въпрос дали ще поискаме допълнителни НАТО-вски войски на българска територия, Петков каза, че това е военна стратегия, а не политическа.

Ние сме част от НАТО и координацията става в НАТО. Оптимизацията се гледа на ниво система, а не на страна по страна, каза Петков и бе категоричен, че няма да има военен конфликт НАТО-Русия.

Премиерът пак повтори, че темата за енергийната сигурност, не само на България, но и в другите членки на ЕС, е обсъдена внимателно.

Според него конфликтът ще продължи дълго време и ние трябва да преценим какви са стъпките. Толкова ме е яд за тази газова връзка, 11 години. Сега, ако имахме газ от Азербайджан съвсем по различен начин щяхме да гледаме на нещата, заяви Петков и допълни, че в Плана за възстановяване е имало още една газова централа.

Трябва да разберем, че трябва да сме независими. Омръзна ми да се чувствам, че са ни хванали в енергийна зависимост, коментира премиерът и посочи, че това е причината да иска геотермални проучвания и слънчевите мощности. /БГНЕС