Кишинев: Русия възнамерява да нахлуе в Молдова в началото на 2024

Руската федерация възнамерява да нахлуе и в Република Молдова, заяви директорът на Службата за разузнаване и сигурност (СИС) Александру Мустеаца в интервю за TVR Молдова, цитиран от „Румъния Джърнъл“

Според него това може да се случи дори в началото на 2023 г.

"Руската федерация възнамерява да отиде по-далеч. С цел създаване на възел с Приднестровския регион, който е на територията на Република Молдова", предупреди ръководителят на СИС на Република Молдова.

Мустеаца също така заяви, че изпълнението на сценария зависи от развитието на войната в Украйна. Според служителя се анализират няколко сценария, в които Москва ще се опита да включи сухопътно нахлуване през северната част на Украйна към Република Молдова.

"Въпросът не е дали Руската федерация ще предприеме ново настъпление към територията на Република Молдова, а кога ще се случи това: или в началото на годината, януари, февруари, или по-късно, март, април. Но от информацията, с която разполагаме ние, Руската федерация възнамерява да стигне далеч. Какво ще стане по-късно и техните намерения по отношение на Кишинев, можем да обсъдим, но това е реален и много висок риск", заяви ръководителят на СИС пред TVR Молдова.

Мустеаца също така добави, че най-големият склад за боеприпаси в Европа - този в Кобасна, в Приднестровието, е охраняван от руснаците, при това с максимален капацитет. Една от хипотезите е използването на тези боеприпаси при евентуална военна конфронтация.

В края на ноември подобно изявление направи и посланикът на Украйна в Република Молдова Марко Шевченко.

"Войната в Украйна все още представлява заплаха за Република Молдова. Рискът от нахлуване сега е нисък, но Кремъл е поставил Молдова в един списък с Украйна", каза той. /БГНЕС