Кисинджър не изключва ескалация в Газа, нито бъдещо израелско нападение срещу Иран

Снимките на ликуващите хора в Германия след голямата атака на Хамас срещу Израел нараняват бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. 100-годишният Кисинджър бяга от нацистка Германия като тийнейджър и настоява германското правителство да подкрепи изцяло Израел.


Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър призова Германия за неограничена подкрепа на Израел - "в екстремни случаи дори във военно отношение". Кисинджър заяви това в дома си в американския щат Кънектикът в ексклузивно интервю за WELT-TV с главния изпълнителен директор на Axel Springer Матиас Дьопфнер.

Кисинджър, който като евреин е трябвало да избяга от Германия преди Холокоста, нарече снимките на ликуващите араби по берлинските улици след нападението на Хамас срещу Израел: "болезнени". Той вижда причината и в политиката на Германия за предоставяне на убежище: "Беше сериозна грешка да се допускат толкова много хора с напълно различни култури, религии и убеждения, защото това създава групи по интереси в страните."

Като държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър помага за прекратяването на войната Йом Кипур преди 50 години в неуморна дипломация на пътуванията, когато Израел вече веднъж е бил неочаквано нападнат от арабските си съседи. Вече 100-годишният Кисинджър не изключва по-нататъшна ескалация на настоящата война с Хамас, нито израелска атака срещу Иран, който подкрепя терористичната организация.

С изтеглянето си от ивицата Газа през 2005 г. Израел върна на палестинците земята им, но не получи мир в замяна. "Не можете повече да правите отстъпки на хора, които са показали с действията си, че няма да има мир. Трябва да има наказание", подчертава Кисинджър.

Той очаква Европейският съюз да даде ясно да се разбере на държавите, които искат да се намесят във войната, че ще платят цена за това. Защото: това, което се случи с Израел, може да се случи и с Европа. Войните срещу Украйна и Израел са фундаментална атака срещу международната система./БГНЕС