Китай и Грузия сключиха стратегическо партньорство

Китай и Грузия повишиха нивото на двустранните си връзки до стратегическо партньорство, се казва в съвместно изявление, публикувано от китайската държавна агенция "Синхуа".


"И двете страни споделят мнението, че от установяването на дипломатически отношения между двете страни на 9 юни 1992 г. двустранното сътрудничество дава ползотворни резултати в различни области", се казва в документа.

"В контекста на дълбоката и сложна еволюция на международната и регионална ситуация, двете страни споделят ангажимента за разширяване на сътрудничеството в политическата, икономическата и културната област, укрепване на сътрудничеството в международните дела, задълбочаване на двустранните отношения и опазване на регионалния и световен мир, стабилност и развитие заедно", подчертават китайските власти.

Споразумението се базира на два основни компонента - политико-икономическо сътрудничество и културен обмен.

Двете страни потвърждават своето уважение към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички държави, а Грузия твърдо се застъпва към принципа за "Единен Китай".

Пекин и Тбилиси подчертават, че предвид настоящия международен ред и икономическата глобализация, двустранните връзки между Китай и Грузия са придобили изключително значение.

"Двете страни се възприемат взаимно като важен стратегически партньор и по този начин разглеждат задълбочаването на двустранните отношения като приоритет на своите съответни външни политики", се допълва в изявлението.

Грузинската държава изразява увереността си, че китайската модернизация предлага нов път и "нова възможност за човечеството да постигне модернизация, общо развитие и просперитет". /БГНЕС