Китай и Русия разширяват военноморското сътрудничество

Китайският министър на отбраната заяви, че се надява да разшири военноморското сътрудничество с Русия, по време на публичните разговори на най-високо ниво между военни служители от двете страни след неуспешния бунт в Русия миналия месец.


Ли Шанфу разговаря в Пекин с Николай Евменов, ръководител на руския флот, и изрази надежда, че двете страни биха могли да "засилят комуникацията на всички нива", се казва в съобщение на китайското министерство на отбраната, цитирано от АФП.

Той също така заяви, че двете страни трябва "редовно да организират съвместни учения, съвместни плавания и съвместно състезание за военни умения", както и да "разширят практическото сътрудничество в професионалните области".

Москва и Пекин трябва да "дадат положителен принос за поддържането на регионалния и световния мир и стабилност", каза той.

Евменов заяви, че двете страни трябва "да продължат да разширяват обмена на всички нива на военноморските сили на двете страни" и "непрекъснато да издигат отношенията между двете армии на нови висоти", се казва в съобщение на Пекин.

Разговорите бяха на най-високо ниво между китайски и руски военни служители, откакто ръководителят на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин поведе силите си в краткотраен бунт срещу висшето военно ръководство на Москва.

Пекин заяви, че подкрепя Русия в "защитата на националната стабилност" след бунта, но лидерът Си Дзинпин все още не е провел публични разговори с президента Владимир Путин във връзка с инцидента.

Китай заявява, че е неутрална страна във войната в Украйна, но е критикуван от западните държави за отказа си да осъди Москва и за връзките си с Русия.

През последните години двете страни разшириха икономическото си сътрудничество и дипломатическите си контакти, като стратегическото им партньорство само се задълбочи след нахлуването на Москва в Украйна миналата година.

Военните сили на двете страни често провеждат съвместни учения.

Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов заяви миналия месец, че силното военно партньорство на страната му с Китай осигурява стабилност по света. /БГНЕС