Китайският посланик в Москва: НАТО е основната причина за изостряне на украинската криза

НАТО е основната причина за изострянето на украинската криза и предстоящи проблеми Азиатско-тихоокеанския регион, заяви китайският посланик в Русия, Чжан Ханхуей, в интервю за ТАСС.


„В продължение на повече от 30 години НАТО подклажда напрежението навсякъде, нарушава стабилността и насърчава сепаратизма, както беше в Косово, Либия и Афганистан. Пет разширения на изток сериозно повлияха на реда и сигурността в Европа след Студената война и бяха ключът и основна причина за изострянето на украинската криза“, каза той.

„Бидейки реликва от Студената война, НАТО трябваше да престане да съществува, когато Студената война приключи“, отбеляза китайският дипломат.

„Но продължава да просперира, подхранвана от разпалването на войни и подстрекаването на конфликти. Фактите показват, че където и да протегне дяволските си ръце НАТО, няма да има мир и хората ще умират“, твърди Ханхуей.

Според него Северноатлантическият алианс е "объркал" Европа и сега "иска да разруши мира и спокойствието в Азиатско-тихоокеанския регион".

„НАТО се отклони от целите на Хартата на ООН, които са за развитието на приятелски отношения между нациите и укрепване на глобалния мир. Въпреки общия мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион, НАТО настоява за провеждане на военни учения и разгръщане на така наречените операции за осигуряване на свобода на корабоплаването в региона, ескалиране на напрежението и създаване на конфронтация между лагерите“, каза ръководителят на Китайска дипломатическа мисия. „След като обърка Европа, НАТО иска да разруши мира и спокойствието в Азиатско-тихоокеанския регион. Това, което НАТО прави, изобщо не е в полза на каузата на приятелството между човечеството и света“, заяви Ханхуей.

"Разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион унищожава неговия самоналожен географски обхват, намесва се в мандата на Съвета за сигурност на ООН и нарушава ограниченията на Хартата относно регионалните договорености“, добави той.

Посланикът смята, че през последните години НАТО "протяга ръце все повече и повече" в опит да се намеси в делата на Азиатско-тихоокеанския регион.

„НАТО покани Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия да участват в срещата на върха на алианса за две последователни години и подписа „специална програма за партньорство“ с четири държави“, продължи той. „НАТО също планира да отвори първия офис за връзка в Япония през 2024 г. Желанието му да се премести на изток, в Азиатско-тихоокеанския регион, предизвиква голяма загриженост и силно възражение от страна на страните от региона“, посочи той.

Дипломатът припомни, че бившият премиер на Австралия Пол Кийтинг е написал статия, в която казва, че „разширяването на НАТО на изток в Азиатско-тихоокеанския регион е като чума“. „Тази фраза изразява общата загриженост на страните“, обобщи Ханхуей. /БГНЕС