Ключови решения на 101-я конгрес на МПО в борбата за запазване на културно-историческото наследство на македонските българи

Македонската патриотична организация отбеляза един от най-успешните си и съдържателни дни в новата си история. На втория и най-важен ден от Конгреса на МПО, Централният комитет на организацията прие три важни решения - разрешение за намиране на финансиране и ресурси за дигитализиране на архива на МПО, с което да се заеме чаптър “Пирин”, разрешение за публикуване на статии във вестник “Македонска трибуна” на чист български език и промени в устава, които гласят: ”През 1922 година македонски българи създадоха организацията МПО.”
Беше избран и нов Централен комитет и нов президент на организацията.
Най-голямата емигрантска организация на македонските българи в света отбелязва своята 101 годишнина в Кълъмбъс, Охайо. БГНЕС е медията, която отразява всичко случващо се от мястото на събитието.

МПО е създадена от бежанци от всички части на Македония във Форт Уейн, Индиана, през далечната 1922 г. Вече 101 години организацията провежда свой Конгрес, като тази година събитието се отбелязва от 1-и до 3-и септември.
101-ят конгрес на МПО започна с приветствия към гостите делегати на събитието, размяна на поздравления и разговори между отделните членове.
Вторият ден е най-важният от Конгреса на МПО и на него бяха обсъдени важни теми като дигитализация на архива на МПО, допускане на член на МПО Пирин до Централния комитет на организацията и публикуване на част от статиите в главния орган на МПО “Македонска трибуна” на български език.
“Записахме няколко победи и едно доста тежко разочарование”, сподели за БГНЕС президентът на секция “Пирин” Красимир Костов. “Най-важното нещо беше да вкараме човек в Централния комитет, контролният орган на нашата организация. Така бихме давали сила на ЦК да ръководи и взема решения. Когато нямаме човек в ЦК, ние сме слепи. Така в последната година се взеха решения, във вземането на които ние нямахме никакво участие, както и нямаме участие в предотвратяването на вземането на дадени решения”, допълни с горчивина той.

За съжаление решението бе отхвърлено от членовете на Централния комитет.

Постигнатите “важни постижения” обаче са от не по-малко значение и ключови за бъдещото функциониране на организацията.
“Успяхме да постигнем разрешение да намеря финансиране и ресурси за дигитализиране на архива на МПО, който е много важен, защото условията, в които се намират в момента всички документи, които са предимно на хартия, са такива, че те няма как да се запазят. Последните 3 години се говори в ЦК на МПО, че ще се направи нещо, но нищо не се случва”, разказа Красимир.
“Другото постижение беше, че успяхме да ги убедим да има поне една статия във вестник “Македонска трибуна” на български език, който до 1991 година се издава на чист български език и оттогава е само на английски. Така ние ще засвидетелстваме признателност към това, което хората преди нас са свършили.”, добави той.
Според него това ще позволи на всеки да има достъп до този архив, а не да се ръководи от това какво е казала дадена медия или какво се учи в училището, “защото всеки знае какво се учи в училищата в Македония в днешно време”.
“Това ще даде достъп на всеки да види какво е била МПО, за какво са се борили, кой е създал МПО - че това е българска организация, създадена от Македония, емигранти в Америка”, сподели ентусиазирано президентът на чаптър “Пирин”.
Другото “малко постижение”, по думите му, е, че са направени промени в устава. Те гласят: ”През 1922 година македонски българи създадоха организацията МПО.”
“След повече от 100 години българите в Македония все още са гонени, дискриминирани, тормозени, бити - това се случва от Освобождението ни от турско робство до ден днешен”, възнегодува Красимир Костов. И завършва: “Нашата цел, както и целта на МПО, е била винаги да има гласност за това. Ние затова сме дошли в Америка, защото в Америка има свобода на словото, можеш да кажеш каквото поискаш и това се прави от хората, които са основали МПО”.
Позицията на чаптър “Пирин” намира своя защитник в лицето на досегашния член на ЦК на МПО Ник Стефанов.

“Аз гласувах за предложението на чаптър “Пирин”, граждани на други страни да имат право да бъдат членове на Централния комитет. Мисля, че те са прави. Но мнозинството от гласувалите бяха против и те не успяха да го прокарат. Аз казах, че трябва да дадем глас на нашите членове извън страната и следващата година отново ще се върнем към този въпрос. Разрешението на въпроса трябва да бъде да дадем глас на тази група”, каза той пред БГНЕС.
Така беше взето решение да се ограничи на бройката членовете от чужбина в отделните секции. Вместо това членовете от чужбина стават at-large members, или членове без секции. Към момента те нямат делегати на конгреса. "Това, което гласувах, е да се намери начин те да имат делегати на Конгреса (а не на Централния комитет), затова трябва да им се намери друго представителство", каза още Стефанов.

Ник Стефанов обясни и своята визия за мисията на организацията.

“Целта на МПО е да опази наследството, идентичността и българските корени”, каза той.
За президент на чаптър “Свобода” Грег Чачов е важна друга една мисия на организацията.
“Важно е да разберем кои сме ние македонците и македонските американци. Моите деца и децата на другите емигранти заслужават да знаят кои са техните баби и дядовци и какво са преживели”, каза той. Чачов е с канадско гражданство.
Той е уверен, че организацията се движи в правилната посока.
“Казват, че много хора си тръгват от организацията. Не е така. Ние сме тук, всяка година, и ще продължаваме да бъдем. Защото е важно да поддържаме тези идеали”, заключи той.
Днес бе и денят, в който МПО избра свой нов Централен комитет и нов президент.
За президент на Македонската патриотична организация бе избран Матю Стефанов, син на досегашния член на ЦК Ник Стефанов. Новите членове на Централния комитет са Стив Протогеро от чаптър “Костур” Форт Уейн , Себастиян Лебамов - внук на бившия президент на МПО и бивш редактор на “Македонска трибуна” Иван Лебамов, Стив Петров - преизбран като член на ЦК и Анджи Чачов - дъщеря на президента на чаптър “Свобода” Грег Чачов.
“Много съм развълнувана да бъда част от това. Аз съм 4-о поколение потомка на емигранти и се надявам да накарам семейството ми да се гордее с мен”, каза пред камерата на БГНЕС Анджи Чачов.
Нейният дядо е един от основателите на МПО. И може би именно в негово име мисията й е: “Да опазя това, което е направено през тези 101 години и да го върна в бъдещия дневен ред отново, да привлека повече млади хора и просто да опазя наследството”, са нейните думи.
Вечерта на втория ден на конгреса на МПО беше посветена на забавлението на стотиците гости с автентични песни и танци, импровизирано пица-парти за всички делегати и така нареченият Nostalgic Songfest, на който се пяха песни на български език - песни, оставени като наследство от родителите, дядовците и бабите на всички присъстващи на 101-вата годишнина от основаването на Македонската патриотична организация.

На събитието присъстват видни членове и активни деятели, свързани с Македонската патриотична организация, сред които домакините от клуба на МПО в Кълъмбъс в лицето на Грег Чачов, потомък на македонски българи и президент на чаптър “Свобода”, Ник Стефанов, президент на МПО, както и много представители на македонските българи от новата емиграция в Северна Америка. Официален гост на събитието е генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков. Присъстват над 400 представители на потомците на българската емиграция от региона на Македония. /БГНЕС