Клоп: Най-хубавите спомени тепърва предстоят

Най-хубавите спомени тепърва предстоят. Това обяви мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп на пресконференцията си преди домакинството на Норич в мач от четвъртия кръг на турнира ФА Къп. По-рано днес, германският специалист изненадващо обяви решението си да се оттегли от „червените“ след края на настоящия сезон, въпреки че има договор до 2025/26, а отборът продължава борбата на четири фронта, като има аванс на върха във Висшата лига и е на финал на Карабао Къп.


„Не съм в настроение да мисля за това (б.ред – дали съжалява за нещо от престоя си на „Анфийлд“). Най-хубавите спомени тепърва предстоят. Днес не става въпрос за това. Не съжалявам за нищо, но имам много специални спомени. Тук сме днес само за да ви отговорим на въпросите. До този момент щеше да е много лесно да бъдат обвинени собствениците, ако бях казал „ФСГ можеха да похарчат повече“, но не става въпрос за това. Построихме две трибуни, които ще останат завинаги. Направихме тренировъчната база АХА, която ще бъде на разположение в следващите 30, 40 или 50 години. Направихме го по начина на Ливърпул, точно както обичам. Това, че не спечелихме първенството първенството с 97 точки или Шампионската лига е окей. Можете да кажете, че е трябвало да похарчим повече за даден играч, разбирам, че това е фенска гледна точка, но никога не може да е правилната от професионална гледна точка. Ако искате да обвините някого за това, че не е спечелил Шампионска лига три пъти, обвинете мен, не друг. Всички останали ни докараха до този момент“, каза емоционалният Клоп, който бе категоричен, че нищо не би могло да промени окончателното му решение:

„Не, нищо. Ако не бяхме спечелили нищо този сезон, нямаше да промени решението ми. Помислих много внимателно. Решението е независимо от какъвто и да е резултат този сезон. Това, което виждам е, че има много добра основа за отбора в бъдеще. Точно заради това напускам в правилен момент, за да може някой друг да поеме тима“.

С Клоп Ливърпул стана шампион на Англия, спечели Шампионската лига, двата домашни трофея, както и Световното клубно първенство. Германецът призна, че няма да води клубен или национален отбор в следващата година, както и че не би застанал начело на друг английски клуб освен „червените“. „Нито един клуб, нито един национален отбор за следващата година, нито един друг английски клуб никога, мога да обещая това. Дори и да нямам какво да ям, няма да стане. Това също няма да стане благодарение на Ливърпул!“.

Мениджърът на мърсисайдци сподели, че е подценил енергийните си нива, когато преподписал с клуба, и акцентира върху шестте пресконференции на седмица в продължение на девет години. „Не мислех, че ще стигна до този момент, когато подписах новия договор, бях 100% уверен, че ще стигнем до 2026. Подцених енергийните си нива, мислех ги за безкрайни. Винаги са били. Вече не. Заради това трябва да прибегнем до промяна. Шест пресконференции в рамките на девет години…осъзнах в един момент, че нямам търпение да не правя повече всичко това. Не ме разбирайте погрешно, нямам проблем с вас, но това беше достатъчно. Има толкова много неща в тази професия – трябва да си най-добрата си версия, за да си мениджър на Ливърпул. Има много добри други мениджъри, но моята работа се базира около енергия, създаването на взаимоотношения. Аз съм тук заради това, което представлявам като човек – ако не мога да бъда това, по-добре да си тръгна“, добави Клоп.

Междувременно, един от вариантите за заместник на германеца на „Анфийлд“ – Шаби Алонсо, разкри, че е „много щастлив“ начело на Байер Леверкузен, който има четири точки аванс пред втория Байерн Мюнхен в битката за титлата в Бундеслигата. „Преди всичко, новината за напускането на Клоп беше изненадваща за всички. Страхотни адмирации за стореното от него начело на Ливърпул. Към този момент съм много щастлив в Леверкузен и се наслаждавам на работата си тук. Не знам какво ще стане в бъдеще“, бяха думите на испанеца, бивш играч на мърсисайдци. /БГНЕС