Колев: Искаме да изградим комуникация с всички левскари, помогнали на клуба

Павел Колев, Иван и Андрей представиха новата платформа за продажба на абонаментни карти на Левски.

Приоритет е да изградим комуникация с всички левскари, помогнали на клуба. Това заяви изпълнителният директор на Левски Павел Колев, съвместно с Иван Христов и Андрей Арнаудов, относно стартиралото сътрудничество при продажбата на абонаментни карти онлайн, предаде репортер на БГНЕС.

Колев коментира инициативата с двамата левскари. „Иван и Андрей са левскари от деца - едни от първите, които се обадиха, в момента, в който Левски изпадна в тази ситуация и е вече втори месец. Срещнахме се, разговаряхме, обсъдихме доста възможности да си сътрудничим, така че да има полза за двете страни, най-вече за Левски – с платформата URBO, тя е за хора, които физически не могат да си купят абонаментни карти, но ще имат опцията да си я закупят онлайн. Беше жизненонеобходимо да я закупим като клуб, нямахме възможност да я рекламираме, но вече над 330 карти са закупени – голяма част от тези карти са закупени от хора в чужбина, които показват съпричастността си към клуба. Имаме разговори с тях (Иван и Андрей б.р.) и за други бъдещи проекти - приоритетите ни са свързани с оцеляване. Аз съм убеден, че с такива привърженици на Левски бъдещето на клуба е розово, много ще ни помогнат и положителните резултати на терена“, започна изпълнителният директор на „сините“.

Иван и Андрей също представиха платформата, и обявиха, че се отказват от 40 000 лв главница плюс 20 хиляди лихви, които клубът им дължи, заради отпуснат заем от времето на ръководството на Иво Тонев, след което по време на ръководството на Спас Русе и Красимир Иванов клубът е спрял да им връща парите за заема. „Не бихме се замисляли, ако не беше г-н Колев начело на Левски. Жестовете, които правят той и други ръководни органи - да работят, без да взимат заплати, е достоен за уважение. Сега, имаме две точки – какво може максимално да направим за да помогнем на любимия клуб. Първо, не сме левскари от деца, а още от преди да се родим. Първо, бихме искали да припомним едно социологическо проучване, което показва, че над 1 млн. българи се припознават като левскари. Апликацията е българска, страхотна платформа, работи много добре от всички чуждестранни платформи, с които съм работил някога - това беше най-достъпно за чужденците“, сподели Христов.

„Плащали сме и други неща на добра воля, извън тези дарения, но сега ще разкажем една история. Ние в един момент се наложи да дадем назаем 100 000 лв на клуба за фен магазина .Това се случи по време на ръководството на Иво Тонев, ние бяхме част от Управителния съвет тогава, извън парите, които сме помагали на добра воля. Естествено клубът започна да ни връща заема, докато ръководството беше там, и ни върнаха 60 000 лв. Останаха обаче едни 40 000 лв, ръководството се смени – дойдоха Спас Русев и Красимир Иванов. Той си вдигна телефона, обяснихме му, че има заем за изплащане. В един момент обаче новото тогава ръководство спря контакт с нас, не можахме да се свържем с тях и бяхме принудени да заведем дела. Когато Левски има нужда от дела, искаме да дадем знак към всички фенове на клуба, сега е моментът да помогнем. Ние се отказваме от парите, които ни дължат - надяваме се с това, всеки може да помогне, защото точно сега Левски има нужда от нас. Ако могат да предвидят, прежалими доходи, който може да помогне, ние се отказваме се от всичко дължимо“, обясниха двамата.

Иван и Андрей се отказват от 60 хиляди лева, които клубът им дължи, заради направен заем преди четири години.

Колев сподели, че около 25-30% от бюджета на клуба може да бъде осигурен от продажбата на абонаментни карти и билети. „Около 60 000 смс-а бяха постъпили вчера навръх Националния празник 3 март. От продажба на абонаментни карти и билети, бихме могли да осигурим 30% от бюджета на клуба – те са задължителни – едното е да продължи със същите темпове продажбата на абонаментни карти и билети, другото задължително е да се вдигне бюджета, реалистично е да гоним 25-30% от двете. Ние в момента водим разговори със спонсори, имаме регистриран интерес от някои компании, които желаят да се рекламират. Едно богато портфолио от рекламодатели, макар и с не толкова мащабни от финансова стойност договори, би било добре за Левски в сегашната ситуация“.

„Това, което синята общност направи, и продължава да прави, е епохално, дори легенди на други футболни отбори биха искали и техните фенове да бъдат такива - по интелигентен начин, когато феновете помагат, много малко от отборите може да са спокойни, че имат такива фенска маса. Ще продължим да работим върху платформата в следващите няколко седмици, за да улесним максимално всички хора, които искат да си закупят абонаментни карти онлайн от чужбина“, продължи Иван Христов.

Изпълнителният директор на столичния гранд разкри, че клубът е почти готов с абонаментна кампания за лятото. „Да, мислим по този въпрос, по цялостното изработване, почти сме готови с абонаментна кампания за лятото. За мен на първо място е базата данни от аналогов в цифров клуб - Левски освен да се тупа в гърдите, че е най-подкрепяният клуб, друго не се знае – кои са левскарите, какъв е техният профил. Каналите за комуникация са много, така че в това отношение ни чака адски много работа. Ние натрупахме една база данни за хора, за които знаем много неща. Важното е, че може да комуникираме с тях, да се свържа с всички тези 5 500 човека, които са си закупили абонаментни карти, има хиляди други предложения, които може да направим на тези хора. Не ни достигат хора, имаме си и други задачи. Това е приоритет, да се свържем с всеки един от левскарите, които са помогнали на клуба, да изградим комуникация с тях“.

Колев коментира и делата, които се водят срещу Левски в момента. „Да, дела се водят срещу Левски, адвокат Ивков мисля, че го каза публично - около 20, намаляха с 1/4. Повечето от делата са свързани с агенти на футболисти – осъдени сме на първа инстанция от Рен за един футболист Алфонсо Фигейредо – Левски трябва да изплати 142 500 евро обезщетение на клуба, тъй като не е изпълнил клаузата в договора, а именно Фигейредо да изиграе 60% от мачовете. Рен завежда дело и го печелят. Ние ще обжалваме по две причини – първо, за да платим по-малко, второ – защото не може да си го позволим на този етап. Имаме спечелено дело за ДДС-то във Варненския съд – за процент на Бурабия, този процент не е платен, и там дължим пари. Има един агент, който води седем дела за периода 2012-2018“.

Изпълнителният директор говори и за атмосферата в клуба. „Аз с футболистите имах един час разговор след мача със Славия – от това, което имам като познания – има една група, които осъзнават отлично какво става в клуба – има една група, на която не им пука – и трета, които са уплашени и не знаят дали са достойни за Левски, но това е моя теория. Не мога да ви кажа в коя група колко хора има. Аз мисля, че това, което би трябва да се очаква като реакция срещу Лудогорец, да покажат най-вече на себе си, на публиката, и на вас, че те са футболисти, достойни за Левски – това може да го покажат още в четвъртък. Едно от най-хубавите е, че след мача със Славия идва следващ такъв, може да покажеш, че това е било инцидент – случва се. Въпросът е да покажеш още в следващия мач къде е грешката. Отборът има капацитет да осмисли това, което се е случило, и да го поправи – пак може да загубим мача, но важно е как. Картонът на Тиам е от яд, но на него му пука, на всеки се случва да си изпусне нервите“.

Иван и Андрей споделиха, че ще продължат да подкрепят отбора, независимо под каква форма. Арнаудов разкри, че е спрял да посещава мачове на „силните“ след случая с невърнатия заем, но е готов да се завърне на трибуните. Христов пък добави, че не е спирал да подкрепя любимия клуб независимо дали по телевизора или на стадиона.

„Тази моя метафора за коронавируса не беше много удачна - аз не одобрявам тази медийна истерия - чисто статистически, този вирус не е много по-смъртоносен от грипния вирус тип А, който дъщеря ми изкара. Не смятам, че това заболяване заслужава този шум. Треньорът знае колко е трънлив пътят, какви предизвикателства има - при него ситуацията е тежка, има твърде кратко време до мача с Лудогорец, в което да се намери баланса между след разочарованието от загубата и мотивацията за следващия – вярвам, че отборът се е справил с това предизвикателство и ще излезе готов за мача с Лудогорец“, каза още Колев.

Изпълнителният директор на Левски разкри, че до момента не е водил никакви разговори с новото ръководство на Българсия спортен тотализатор относно спонсорски договор между двете страни. /БГНЕС