Компании пускат в отпуск служителите си за укрепване на психиката им

Служителите в корпоративната централа на Nike в Орегон получиха седмица почивка за укрепване на психичното си здраве, преди завръщането в офиса през септември, съобщава Би Би Си.

От днес до петък американската фирма ще "изключи шалтера", за да даде почивка на служителите след тежка година.

„Отделете време, за да се отпуснете, да излезете от стреса и да прекарате време с любимите си хора“, казва Марк Марацо, един от шефовете на компанията в съобщение до персонала.

Това следва подобни ходове от приложението за запознанства Bumble и Linkedin.

Все по-голям брой служители съобщават, че се чувстват прегорели, докато пандемията продължава, но много продължават да работят от вкъщи.

Големите американски фирми като Apple, Uber и банката Wells Fargo също забавиха плановете си служителите да се върнат в офисите поради продължаващото нарастване на инфекциите в САЩ.

Когато направи съобщението в Linkedin миналата седмица, Maрацо каза на служителите на Nike: „Не работете“, добавяйки, че изминалата година беше „тежка“ и те „преживяха травмиращо събитие“.

„След една година (или две), за разлика от всяка друга, отделянето на време за почивка и възстановяване е от ключово значение за доброто представяне и оставането здравомислещи.

"Това не е просто "седмица почивка" за екипа ... това е признание, че можем да дадем приоритет на психичното здраве и все пак да си свършим работата."

Според докладите това е отражение и на факта, че Nike е имала успешна година, като продажбите са набъбнали, а акциите на компанията са скочили с 20%.

Bumble, приложението за запознанства, където жените правят първи стъпката, каза на своите 700 служители по целия свят да се изключат и да се съсредоточат върху себе си още през юни.

Един висш изпълнителен директор разкри в Twitter, че основателят Уитни Уълф Херд е направил този ход, „като правилно интуитивно е усетил нашето колективно прегаряне“.

LinkedIn също даде на работниците си почивка през април, докато Citi Group заяви през март, че ще има „петъци без Zoom“ за борба с умората от пандемията./БГНЕС