Константинов: Малко ме засяга какво са си говорили Любомир Ганев и Цветан Соколов

Малко ме засяга какво са си говорили Любомир Ганев и Цветан Соколов. Това заяви селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Пламен Константинов при прибирането след първия турнир от Лигата на нациите. В Китай нашите надвиха Словения с 3:0 и загубиха три пъти – от домакините и световните вицешампиони Полша с по 2:3, и от Япония с 0:3 гейма. Следващият турнир от надпреварата е в Орлеан, Франция.


Константинов заяви, че петте спечелени точки в Китай са едно добро начало за родните национали. „Може да съжаляваме за някои моменти в първия турнир. Може би още в самото начало, мачът с Китай, който смятам, че можехме да го спечелихме. Имаше и положителни неща от турнира. Три от четирите отбора, с които играхме, бяха с пълни състави. С изключение на Полша, поне съперниците, които ние срещнахме, бяха с пълни състави. А Полша е такъв отбор, че те имат два или три състава, които всичките са първи, и могат по-свободно да правят ротация на състезателите. В общи линии, спечеленият мач и петте точки, които взехме от първия турнир, мисля, че са добро начало“, започна той и продължи:

„Още напипвам ритъма на отбора, изучавам някои състезатели. За мен все още е момент, в който си изучавам състезателите. Така стеклите се обстоятелства, повече съжалявам, че не взехме поне още една победа. Не трябва да ни хвърля в еуфория, имаме върху какво да работим – освен хубавите неща, виждаме и проблемите. Когато те са почти във всяка среща, ни дава посока над какво допълнително можем да работим и да подобряваме в играта. Предполагам, че като цяло няма да има лека седмица. Може би ще е малко по-лека от гледна точка на пътуване и часова разлика. Това повлия на първия турнир в Китай, домакините и поляците бяха там по-рано, ние дойдохме в последния момент, което ни се отрази в първия мач. Това ни беше най-важният мач. Една загуба с 2:3, ако успееш да спечелим 1-2 мача след това, поизравняваш нещата, не е толкова тежка загубата. Плюсът е, че няма да имаме голямата часова разлика във Франция, надявам се да сме по-добре аклиматизирани от някои от съперниците ни. Ако е здрав, Теодор Салпаров ще се включи. Ще има промени, но те ще са козметични“, добави националният селекционер по отношение на втория турнир от ВНЛ в Орлеан.

Гибона коментира и една от горещите теми с Цветан Соколов. Диагоналът няма да участва в Лигата на нациите, като се появиха разнопосочни както от страна на Константинов, така и на Соколов. В крайна сметка, след среща на родния волейболист с президента на БФ Волейбол Любомир Ганев, стана ясно, че на Соколов ще бъде му изготвена възстановителна програма от медицинския щаб на отбора. „Какво са си говорили Любомир Ганев и Цветан Соколов, мен въобще малко ме засяга, след като аз не съм участвал в тези разговори. Аз това, което имах да кажа, го казах. Не съм разговарял с Цветан, не виждам за какво да разговаряме, имаме хора, с които разполагаме. Как се изготвя тази възстановителна програма? Вие лекували ли сте някого по телефона? Дайте да не си говорим глупости. Изготвя се програма на състезател, който идва, вижда го медицинския щаб, дайте да не си издаваме програми по телефона. Медицината е толкова напреднала, че вероятно може и с приложения да се лекуваме. В момента по-важното е да обръщаме внимание на тези хора, които участват. Това е следващ етап, Европейско първенство, Олимпийска квалификация“.

Константинов допълни още, че Матей Казийски все още не е взел решение дали да се присъедини към националния отбор, като очаква това да стане най-късно до началото на подготовката за Европейското първенство. „Не, казахме, че Матей ще реши, най-вероятно преди подготовката за Европейското първенство. Няма никакво значение кога Матей ще прецени да отговори, въпросът е да е тогава – в началото на подготовката за ЕП. Ние не сме го търсили този отговор като дата – няма значение кога ще го даде. На тези години, аз го разбирам, той иска да прецени дали може да се подготви достатъчно и да бъде полезен. За мен колебание, след първенството, да премери „за“ и „против“, това е правилното решение. Има голяма група състезатели, на която ще се разчита в следващите 10 и повече години. Има играчи на по 19-20 години, това е голяма част от бъдещето на българския волейбол. Въпросът е как ще се доразвият. На този етап нямам притеснения за мястото ни в Лигата на нациите“, завърши наставникът на „лъвовете“. /БГНЕС