Конструктивно неумение: СОС се мъчи на тема председател

Скоро календарът ще покаже трети месец, в който Столичният общински съвет не може да избере председател. Реално съветниците са все още в своето първо заседание, започнало през ноември миналата година, предава репортер на БГНЕС.

Днес лидерите на част от партии проведоха нова среща на „Московска“ 33, като новото от нея е още надежда и добри пожелания. Разговорите ги водят ПП-ДБ и „Спаси София“ с БСП-София, „Синя София“ и Вили Лилков и единственият общински съветник от ВМРО Карлос Контрера. Другите две големи групи в местния парламент – ГЕРБ и „Възраждане“, не присъстваха. „Има такъв народ“ също не дойде. Междувременно в края на миналата седмица „Възраждане" отправиха ултиматум към кмета на София, че ще участват в разговори и преговори, само ако Паметника на съветската армия бъде върнат на мястото си. Между двата варианта – временен или ротационен председател, ротационният е най-малко вероятният.

Ето какво си казаха срещналите се днес в сградата на Столична община:

Борис Бонев, ПП-ДБ и "Спаси София"

Бонев: Нямаме съгласие как ще бъде избран председателят на СОС

"Нашата оценка е, че това беше една конструктивна среща, на която имаше въпроси, на които успяхме да намерим отговори", заяви председателят на групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев след лидерската среща.

Според Бонев по време на срещата е имало размяна на малко по-остри реплики, но това е било напълно в рамките на очакваното и на стандартното. Той подчерта, че някои въпроси са се изяснили и от ПП-ДБ-СС са оптимисти, че се върви в правилната посока.

Добре е, че се сяда на масата за преговори и се води диалог, каза общинският съветник. „Жалко е, че други две доста големи групи в Общинския съвет, визирайки ГЕРБ и „Възраждане“, въпреки отправената покана, не откликнаха“, добави той, като допълни, че това в крайна сметка не е разговор за коалиции, а разговор за това как ще се отпуши работата на СОС.

Още тази седмица, съобщи Бонев, ще се направи опит за организиране на среща, на която да бъде представена рамката на бюджета.

Бонев коментира, че по темите, свързани с избора на председател, са изяснени позициите на различните политически сили, но това не означава, че са постигнали съгласие по всички тях. „Когато има ротационен председател, който включва различни идеологически полюси, това в крайна сметка гарантира форма на взаимен контрол, на баланс и възпрепятства залитането в една или друга крайност“, каза още той и допълни, че от ПП-ДБ-СС продължават да смятат, че това е едно добро решение. Сега от местната коалиция очакват да разберат какви са идеите и предложенията на останалите политически сили в СОС.

Иван Таков: Видно е неумението за търсене на политически консенсус

Недоверието е много голямо. Видно е неумението за търсене на политически консенсус в Общинския съвет, тъй като на днешната среща общо взето форматът не се промени. Това заяви лидерът на БСП-София Иван Таков. Според него по-широк консенсус не е намерен.

Таков бе категоричен, че темата за ротационен председател не стои на дневен ред. „Вътре бяха сложени общо взето имена и формации, които не само че не са консенсусни, с тях имаме прекалено големи различия - и идеологически, и политически, за да можем да работим“, заяви Таков, като поясни, че има предвид „Синя София“.

Таков отбеляза, че до момента няма отговор по нито един от поставените от БСП-София въпроси. „Няма особено голям напредък. Единствено и само да се говори, че изборът на председател, независимо кой бил той, ще реши нещата… Добре, приемаме го – ние имаме наше предложение, което продължаваме да поддържаме в лицето на Диана Тонова, ако според тях така ще се разрешат всички проблеми в Общинския съвет, съвсем спокойно можеха досега, а пък и за в бъдеще да подкрепят“, подчерта той.

Карлос Контрера, ВМРО и Вили Лилков, "Синя София"

Лилков и Контрера: Да не поставяме под въпрос легитимността на СОС и да намерим решение до 25 януари

Положително е, че и БСП се присъединиха към разговорите и общо е мнението, че на 25 януари трябва да намерим решение, обобщи общинският съветник от „Синя София“ проф. Вили Лилков.

Повторихме нашите предложения: избор на председател, временно, до приемането на бюджета; структуриране на постоянните комисии към Общинския съвет на паритетен принцип, в зависимост от представителството на всяка политическа сила в Общинския съвет; кметът да внесе програма за управление, реформа и структура на общинската администрация; Общинският съвет да започне работа по т.нар. изготвяне на оперативната работна програма и да започнем вече да отхвърляме работата, която се е натрупала като преписки и доклади към Общинския съвет и кметът да започне да отговаря на традиционните въпроси на граждани и на общински съветници, подчерта Лилков.

След това временният председател следва да подаде оставка. „Това време ще даде на политическите сили да продължат преговорите за евентуално съставяне на коалиционно мнозинство, което да поеме управлението на столицата“, обясни той и допълни, че това е рамката, в която трябва да се влезе, тъй като в момента е явно, че коалиционно споразумение за поемане на управлението на София не може да бъде постигнато.

По думите му пътят, която извървяха политическите сили, показва това.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера също изтъкна като положително, че разговорите продължават, защото „можеше да се случи обратното“. „Категорично не изключвам никоя от политическите групи от разговорите и отново ще поканим колегите от ГЕРБ и от „Възраждане“. Надяваме се четвъртък или петък да имаме отново среща, на която кметът Терзиев пое ангажимент да запознае в общи линии общинските съветници с разчетите и предвижданията на бюджета, което ще бъде изключително полезно“, смята той.

Общинските съветници се събират на 25 януари, за да опитат да сложат край въртележката с избора на председател и да отпушат работата, която трябва да се свърши за града. /БГНЕС