Конте: Лидерите на ЕС трябва да постигнат споразумение днес

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че лидерите на ЕС, които водят продължителни преговори по време на срещата на върха в Брюксел, трябва да постигнат споразумение в неделя, тъй като отлагането не е от полза за никого.

По-рано беше съобщено, че лидерите на страните от ЕС са прекъснали преговорите за създаването на антикризисен фонд на ЕС за подкрепа на икономиката, сериозно засегната от разпространението на коронавируса, както и формирането на многогодишния бюджет на ЕС, като се очаква дискусията да продължи в неделя.

"Утре ще продължим, защото трябва да приключим. Трябва да постигнем споразумение, тъй като отлагането е неизгодно за никого", каза Конте по време на разговор с италиански репортери, който се излъчваше в акаунта му в социалните мрежи. Според него изключително сложният проектобюджет е съчетан с фонд за възстановяване, поради което е необходимо да се премине отвъд границите на сегашните позиции: или всички печелят, или всички се оказват губещи.

Премиерът отбеляза, че по време на "толкова трудни" преговори "идва момент, в който има съмнение, че не сме наясно с проблемите, пред които сме изправени, съмнение, че някой губи от поглед целта си".

Държавните глави се опитват да се споразумеят за създаването на нов, временен антикризисен фонд на ЕС. По-рано Европейската комисия предложи размерът му да бъде 750 милиарда евро. Предлагаше се средствата да се разпределят под формата на заеми и субсидии, а съотношението им беше един от препъни камъните в дискусията.

Освен това срещата на върха трябва да вземе решение относно финансовия план на ЕС, въз основа на който се съставят годишните бюджети на съюза за 2021-2027 г. Този път се предлага финансовият план да бъде свързан с антикризисния фонд, тъй като за да привлече средства на пазара, ЕК предложи да коригира определени бюджетни показатели, както и да насочи антикризисния фонд чрез бюджетни програми. /БГНЕС