Коренни жители задържаха чуждестранни туристи в Перуанска Амазония след нефтен разлив

Представители на коренното население в Перуанската Амазонка задържаха група чуждестранни и перуански туристи, пътуващи с кораб по реката, в знак на протест срещу липсата на правителствена помощ след петролен разлив в района, съобщават местни медии.

"(Искаме) да привлечем вниманието на правителството с тази акция, има чужденци и перуанци, около 70 души", заяви пред радио RPP Уотсън Трухильо, лидер на общността Кунинико.

Сред задържаните туристи има граждани на Съединените щати, Испания, Франция, Обединеното кралство и Швейцария, а сред тях има жени и деца.

Трухильо заяви, че неговата общност е предприела "радикалната мярка" в опит да окаже натиск върху правителството да изпрати делегация, която да оцени екологичните щети от изтичането на 2500 тона суров петрол в река Кунинико на 16 септември.

Задържаните ще прекарат нощта в кораба в очакване на решение на ситуацията, добави той.

Трухильо заяви, че ще се върне на кораба в петък, за да прецени възможността за освобождаване на туристите.

Правителството и полицията не коментираха инцидента, станал на приток на река Маранон.

Местните общности вече блокираха преминаването на всички плавателни съдове по реката в знак на протест срещу разлива, причинен от пробив в петролопровода "Норперуано".

На 27 септември правителството обяви 90-дневно извънредно положение в засегнатия регион, в който живеят общностите Кунинико и Ураринас и където живеят около 2500 души от коренното население.

800-километровият петролопровод „Норперуано”, собственост на държавната компания „Петроперу”, е построен преди 40 г., за да транспортира суров петрол от района на Амазонка до пристанищата на Пиура.

Според „Петроперу”, разливът е резултат от умишлен 21-сантиметров разрез в тръбата на тръбопровода. /БГНЕС, АФП

Лима / Перу