Космическият кораб "Старлайнър" на "Боинг" е на стартовата площадка

Космическият кораб "Старлайнър" на "Боинг" ще излети към Международната космическа станция /МКС/ през следващите часове, съобщи Си Ен Ен.

Полетът, който е последен тест преди "Старлайнър" да започне редовна работа за НАСА, е от решаващо значение за американския авиокосмически гигант. Неговата репутация напоследък пострада заради проблеми с безопасността на някои от пътническите самолети.

"Старлайнър" бе поръчан за първи път преди десет години от американската космическа агенция, но имаше неравен път до финала, с неочаквани неуспехи и многобройни забавяния. Боинг няма търпение да приключи сагата.

Астронавтите Бъч Уилмор и Съни Уилямс ще излетят от Кейп Канаверал на борда на капсулата.

"Старлайнър" ще бъде изведен в орбита с ракета "Атлас V", произведена от United Launch Alliance, съвместно предприятие на "Боинг" и "Локхийд Мартин".

Уилмор и Уилямс, ветерани от космическата програма на Военноморските сили, са били на МКС по два пъти, като веднъж са пътували със совалка, а след това на борда на руски кораб "Союз".

"Ще бъде като да се върнеш у дома", каза Уилямс.

Що се отнася до космическия кораб на "Боинг", Уилмор заяви: "Всичко е ново. Всичко е уникално. Не мисля, че някой от нас някога е мечтал, че ще бъде свързан с първия полет на съвсем нов космически кораб."

За НАСА залогът също е голям: наличието на втора възможност за полет на хора в космоса в допълнение към корабите "Дракон" на SpaceX е "наистина важно", подчерта Дана Вайгел, ръководител на програмата на агенцията за МКС. /БГНЕС