Косово: Липса на доверие и перспектива след изборите

Резултатите от изборите в Северно Косово не предлагат дългосрочно решение, след като вотът беше бойкотиран от косовските сърби, коменитрат официални лица от Европейският съюз, цитирани от „КосоваПрес“.

Брюксел настоява процесът по създаването на Общност на сръбските общини да бъде завършен възможно най-скоро. Сръбският президент Александър Вучич описа резултатите като провал за политиката на Прищина. Косовският премиер обвини Белград за ниската избирателна активност.

Европейският съюз даде да се разбере, че проведените вчера избори в Северно Косово не предлагат дългосрочни политически решения за региона.

Според блока конфликтът може да бъде решен само чрез интегриране на косовските сърби в институциите, а Косово трябва да позволи този процес.

В изявлението на ЕС се подчертава, че работата по създаването на асоциацията на общините със сръбско мнозинство трябва да приключи възможно най-скоро.

„Наложително е косовските сърби активно да участват в местното управление, полицията и съдебната система. За тази цел има спешна нужда от сериозен диалог между правителството на Косово и косовските сърби на север. Досега е постигнат малък напредък. Затова е необходимо и двете страни да играят ролята си и да изпълнят ангажиментите си“, се казва в съобщението.

Подчертава се, че споразумението за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия е правилната платформа за постигане на тази цел.

ЕС приветства професионализма на косовската полиция, както и нейната мисия за върховенство на закона (EULEX) при осигуряването на безопасна среда по време на изборите.

Брюксел твърди, че изборите са проведени в съответствие с правната рамка на страната и са положени усилия за провеждането им по спокоен и организиран начин.

В същото време бе изразено съжаление, че не всички партии и общности са използвали демократичното си право да участват в изборите или да упражнят правото си на вот.

„Ниската избирателна активност, особено сред етническите сърби, показва, че този процес не е и не може да се счита за обикновен. Участието в изборните процеси има за цел да гарантира, че гласовете на общностите, представлявани от избрани лидери, се чуват. Откакто косовските сърби напуснаха държавните институции в северната част на Косово през ноември 2022 г., ЕС непрекъснато се ангажира с диалог между двете страни, за да улесни завръщането им“, се казва в изявлението на блока.

Според предварителните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК), кандидатът на движението „Самоопределение“ Ерден Атик печели в Северна Митровица с 66,5%, следван от кандидата на „Демократическата партия на Косово - ДПК“ Таулант Келменди със 23,8%. Бетим Османи от „Гражданска инициатива в Митровица“ е получил 9,6% подкрепа. Движението „Самоопределение“ печели и в община Лепосавич с кандидат Лулзим Хетеми със 73,5%, следван от кандидата на ДПК Албулена Бехлули-Хетеми с 25%.

Междувременно „Демократическата партия“ печели в общините Зубин Поток и Звечан.

Във вчерашните избори в четирите северни общини са участвали 1567 граждани или 3,47% от общо 45 000 граждани с право на глас. Избирателната активност предизвика различни коментари от сръбски и косовски политици.

Реакцията на Белград

Сръбският президент Александър Вучич коментира резултатите от изборите, като заяви: „Вие ни лъгахте и мамехте през цялото време“.

„Вчера нашият народ каза на своеобразен референдум с единодушие в коя държава живее и кого не иска на своя територия, но също така показа на света, че не разбира нищо от проблемите в Косово, заяви той.

„Резултатите от вчерашните избори показват съвсем нова, различна реалност“, добави той, говорейки за избирателната активност сред сърбите в четирите общини.

Посочвайки, че в Косово са настъпили големи промени, Вучич заяви, че това е поражение за Албин Курти и неговия режим.

„Вчера сръбският народ показа, че търси съвсем различен подход, преди всичко от международния общност - да поискаме по-голямо уважение и диалог, но истински диалог, а не налагане на решения", добави той.

„Имате 1345 души повече в избирателния списък, отколкото преди две години на местните избори. Гласуваха общо 13 сърби, а двама дори казаха, че са гласували по погрешка. Това са 0,026% от сърбите с право на глас. Нито един сърбин не гласува в община Зубин поток, нито един човек“, подчерта Вучич.

Сръбският президент посочи че са, са гласували 40 на сто по-малко албанци, отколкото през 2020 г.

„Това е провалът на Курти“, подчерта Вучич.

Според него 99, 97% от сърбите са показали, че няма да участват в „изборите на Курти“ и че настоящото правителство не е важно за тях.

„Сърбите посочиха, че Западът не ги е послушал и Белград понякога не разбира трудните услови, в които живеят хората“.

Той допълни, че след изборите се е създала съвършено нова политическа реалност, в която "ще трябва да се държим по различен начин".

„Сърбите не искат да се връщат в институциите“, твърди Вучич.

„Ще поискам да се върнат, когато създадете Съюза на общините и оттеглите косовските спецчасти от север“.

Сръбският президент коментира и темата за членството на Косово в Съвета на Европа, което се разглежда днес. По думите му, това трябва да се случи едва след като Прищина реши належащите проблеми.

„Сега ще гласуваме против членството на т.нар. Косово в Съвета“.

„Вероятно ще отида в Брюксел на 2 май, за да се срещна с Курти“, каза Вучич.

„Още не съм решил. Очакваме предложението на властите от Прищина за сръбските общини“, уточни той.

Изборите преминаха без инциденти

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че изборите в четирите общини в северната част на Косово са преминали мирно и без инциденти, съобщи „Локално“.

Централната избирателна комисия и полицията на Косово изразиха своята благодарност за добрата организация и сигурността на вота.

По думите на Курти, избирателната активност е била ниска, защото е имало атмосфера на сплашване и шантаж.

„Имаше атмосфера на сплашване и изнудване, затова активността на гражданите беше ниска. Бойкотът на север беше наложен заради негативна кампания и заплахи от страна на Белград. Благодаря на гражданите за тяхната смелост и спокойствие“, допълни Курти и поздрави спечелилите кандидати. /БГНЕС

Прищина / Косово