Косово стана асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО

„Постоянният комитет на Парламентарната асамблея на НАТО реши днес да повиши Косово от парламентарен наблюдател до асоцииран член. Това е голяма крачка напред за сигурността и просперитета на Косово и региона“. Това заяви министърът на отбраната на Косово Еюп Македончи в платформата X.


Македончи приветства решението на Парламентарната асамблея на НАТО да даде на Косово статут на асоцииран член на тази асамблея и оцени, че това е голяма стъпка за сигурността на Косово и региона, предаде репортер на БГНЕС.

На 25-ата годишнина от натовската операция „Съюзна сила“ в Югославия той написа, че тази годишнина представлява "нова глава в подобряването на статута на Косово в Северноатлантическия алианс".

Министърът заяви, че намесата на НАТО на 24 март 1999 г. е единствената форма, която може да сложи край на етническото прочистване на Косово, да спре убийството на деца, жени, мъже и възрастни хора, системното насилие, преследването, опожаряването и насилственото прогонване на жителите на Косово от военни и полицейски сили на бившата Съюзна република Югославия (СРЮ).

„Следователно 24 март е приравняване не само с народа на Косово, но и споразумение с дясната страна на човешката история като действие в подкрепа на ценностите на западната цивилизация, мира, свободата и демокрацията“, каза Македончи .

Според него, докато днес си спомняме бомбардировките на НАТО като „най-справедливите действия на този мощен военен съюз, сръбската държава продължава да обвинява НАТО и да оправдава геноцидните действия на Милошевич. Това говори много за същия манталитет, който все още съществува сред управляващите в Сърбия“, добави той. /БГНЕС