Косово: Вечна благодарност към НАТО за смазването на геноцидния режим на Милошевич

Косовският премиер Албин Курти и президентът Вьоса Османи благодариха на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) за интервенцията в Косово преди 25 години, предаде репортер на БГНЕС.


"Преди 25 години НАТО започна кампанията си за въздушни бомбардировки - една от най-успешните хуманитарни интервенции в историята, която спря неописуемите ужаси на геноцида. Винаги ще бъдем благодарни на световните лидери и участващите държави, които използваха политиката, за да защитят човечеството", заяви Курти в социалната мрежа X.

"Изминаха две години от кончината на държавния секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, ревностен защитник на американските ценности в чужбина. Косово винаги ще бъде изключително благодарно за нейното застъпничество за интервенцията на НАТО", подчерта министър-председателят.

От своя страна Османи каза: "Преди 25 години нашите съюзници от НАТО се обединиха, за да сложат край на жестокостта на геноцидния режим на Слободан Милошевич."

"Намесата спаси безброй животи и положи основите на свободната и демократична страна, която ценим днес. Вечно признателни. Благодарим ви, НАТО!", добави тя.

През 1999 г. НАТО започна 78-дневна кампания на въздушни удари срещу Съюзна република Югославия, за да принуди сръбския диктатор и военнопрестъпник Слободан Милошевич да прекрати жестоките репресии срещу косовските албанци и да изтегли военните и полицейските си сили от Косово.

Създаденият по-късно Международен наказателен трибунал за бивша Югославия, доказа, че югославските сили са отговорни за престъпления срещу човечеството и масови потъпквания на човешките права на косовското население, включително докато протича интервенцията./БГНЕС