Костадин Ангелов: В София наистина има раздвижване

В София има раздвижване, столицата е в червената зона по заболеваемост от коронавирус със 120 на 100 хиляди души население. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов при представянето на програмата "ПостКовид", чрез която пациенти, преболедували заразата, ще могат да получат рехабилитация. Проф. Ангелов потвърди думите на директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, който по-рано обяви нарастващата тенденция за София, предаде репортер на БГНЕС.

"Наблюдаваме го от една седмица. За целта два пъти в денонощието ми се докладват от директорите на лечебните заведения, директора на РЗИ, директора на ЦСМП – София за състоянието на свободните легла, адресите, повикванията и броя на случаите на територията на столицата. Включително поддържаме денонощна връзка с госпожа Фандъкова“, заяви Ангелов. Той увери, че няма да се поколебае, при необходимост, да въведе мерки и журналистите ще са първите, които ще научат за тях.

„От друга гледна точка каквито и аргументи вече да даваме на обществото, хората не са затворници, психиката е нещо, което много лесно се уврежда и много трудно се поправя. Нашата цел е да запазим хората здрави. Но здравето има две характеристики – психическо здраве и физическо здраве“, коментира още здравният министър и добави, че са се опитали да приоритизират важните неща като образованието, здравеопазването, културата и спорта.

„Но ако аз ще бъда този, който ще намери успешното лекарство, въпреки че то е много горчиво, няма проблем да го направя. Това, което ме притеснява, е наличието в София на все по-голям брой диагностицирани случаи с липса на S-антиген. Всички те се изпращат в Националния център по заразни и паразитни болести. Дали от всичките от тях ще излезе британския подвид на вируса, не е ясно“, поясни той.

От думите му стана ясно, че България може да изслведва до 5% от пробите за деня за наличието на новия вид на коронавируса и поясни, че от 48 проби при 33 е открито наличие на новия щам. /БГНЕС