Ковачевски: Македония беше като Лос Анджелис за България преди членството ѝ в ЕС

„Ние бяхме като космическа совалка в сравнение с България, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и страните от съветския лагер преди да се присъдинят към Европейския съюз. За тях ние бяхме като Лос Анджелис Лейкърс.“


Това заяви бившият македонски премиер Димитър Ковачевски на пресконференция с председателя на Търговската камара на РСМ Бранко Азески, предаде БГНЕС.

Според Ковачевски „само защото са членки на Европейския съюз, изброените страни са по-добри от Северна Македония“.

„Ако бяха генетично по-добри от нас, щяха да са по-добри още тогава, до присъединяването към ЕС. Генетично те не са по-добри от нас. нито са по-умни, нито имат по-добри ресурси, нито имат по-добро географско положение. Нямаха и по-добра инфраструктура“, каза Ковачевски.

„Ключовият въпрос за нашето бъдеще е продължаването на европейската интеграция и пълноправното членство в ЕС. Ние с г-н Азески знаем, че сме били космическата совалка за България, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и страните от съветския лагер. За тях ние бяхме Лос Анджелис Лейкърс“, добави той.

По отношение на България Ковачевски заяви: „Тогава България дори нямаше пътища".

„Съседна България вече има метро, а преди нямаше пътища. Ето защо европейската интеграция е приоритет за икономическия, социалния и демократичния прогрес на Северна Македония. Всеки, който измисля други алтернативни сценарии, е загуба на време, както виждаме вече 11 години“, допълни председателят на Социалдемократическия съюз СДСМ. /БГНЕС