Ковачевски: На 28 януари трябва да гласуваме техническото правителство

Техническото правителство е законово задължение и политическите партии от правителството и опозицията трябва да предложат свои кандидатури и да го подкрепят в парламента.


Това заяви македонският премиер Димитър Ковачевски на пресконференция в Скопие, предаде БГНЕС.

Той е на мнение, че има достатъчно време да се завършат формалностите и да се гласува в неделя, 28 януари.

"Няма да съм министър в техническото правителство, но ще водя кампанията на СДСМ на предстоящите избори. Що се отнася до техническото правителство, това е законово задължение и всички, които участват в него, тоест политически партии от правителството и опозицията, трябва първо да предложат своите кандидати и да подкрепят кабинета в парламента. Има достатъчно време до неделя, за да приключат тези формалности и да имаме гласуване, с което ще съставим правителство, което ще проведе изборите", каза днес Ковачевски на пресконференцията след срещата на лидерите от региона посветен на Плана за растеж на Западните Балкани.

Димитър Ковачевски посочи, че всеки трябва да работи според закона и демократичните принципи.

"Номинирате министри и ги подкрепяте, не може да очаквате да номинирате министри и някой друг да подкрепя вашите министри. Такова нещо не съществува в световната практика и смятам, че има достатъчно дни да го направим до края на седмицата", добави Ковачевски.

БГНЕС припомня, че коалиционните партньори на СДСМ от ДСИ предложиха Талат Джафери за нов "технически" премиер през последните 100 дни преди изборите, съгласно т.нар. договор от Пържино и споразумението за коалиционно управление между двете партии. Премиер за пръв път в историята на РСМ ще бъде етнически албанец, след като преди това Ковачевски подаде оставка. СДСМ предложи Йован Митревски да бъде новият председател на парламента.

Първият тур на президентските избори ще се проведе на 24 април, а вторият тур, заедно с парламентарните избори, на 8 май. Според предвидените срокове изборите ще бъдат обявени най-късно на 28 февруари, а техническото правителство трябва да бъде сформирано до 28 януари./БГНЕС

Категории: