Ковачевски: Неизпълнението на преговорната рамка с ЕС ще блокира всички процеси на развитие

Блокирането на европейската интеграция е против волята на гражданите. Неизпълнението на задълженията от преговорната рамка ще спре всичко процеси на икономическо и социално развитие.


Това заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, след като проведе работна среща с комисаря по политиката на добросъседството и разширяването на Европейския съюз , Оливър Вархей. В срещата участва и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич.

Събеседниците обмениха мнения относно продължаването на европейския път на страната и решенията, които трябва да бъдат предприети, за да се гарантира продължаването на европейската интеграция и в крайна сметка пълноправното членство на страната в Европейския съюз, в съответствие с установената Преговорна рамка с ЕС.

На срещата министър-председателят Ковачевски подчерта, че фокусът на правителството е върху перспективата за членство в ЕС и че кабинетът остава ангажирано с европейския дневен ред, имайки предвид факта, че членството в ЕС има висока подкрепа от гражданите. Събеседниците изразиха надежда, че всички политически заинтересовани страни ще се съобразят с уникалната възможност да придвижат страната напред и ще изпълнят искането на гражданите страната да стане пълноправен член на ЕС.

Премиерът Ковачевски подчерта, че процесът на европейска интеграция не трябва да бъде блокиран, на първо място, като се има предвид, че е против волята на гражданите, но и поради факта, че спирането на процеса, поради неизпълнение на задълженията от преговорната рамка, също ще спрат всички процеси на икономическо и социално развитие, необходими за доближаване на РСМ до европейските стандарти на живот. /БГНЕС