Ковачевски предаде премиерския пост на Джафери

Димитър Ковачевски официално предаде своя пост на новия министър-председател на Северна Македония Талат Джафери, като церемонията се състоя в сградата на македонския министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Джафери оглави техническо правителство, което ще упражнява прерогативите на изпълнителната власт в РСМ, до провеждането на парламентарни избори през май и сформирането на ново правителство.

Представителят на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) е първият македонски премиер от албански етнически произход в историята.

"За Скопие няма алтернатива на интеграцията в Европейския съюз", подчерта Талат Джафери на съвместна пресконференция с предшественика си.

"Няма съмнение, че основната задача на това правителство е подготовката и организирането на свободни и честни демократични избори. Ето защо правителството ще изпълни всички закони, за да гарантира най-високите европейски стандарти в предизборната кампания и самите избори. Те трябва да се проведат избори с пълна легитимност на изборната воля на гражданите", подчерта министър-председателят.

Той заяви, че ще гарантира поддържането и насърчаването на партньорствата с ЕС, НАТО и САЩ, особено в настоящия геостратегически момент.

"За нас поддържането и насърчаването на партньорството на РСМ в рамките на НАТО и съответствието с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС нямат алтернатива. Интеграцията в ЕС и изпълнението на задълженията, произтичащи от започналите преговори и от двустранния скрининг, са на първо място в дневния ред на правителството", добави Джафери, като увери, че преходното правителство ще работи прозрачно и ефективно в интерес и добруването на гражданите.

"В нито един момент няма да има липса на функциониране, сътрудничество и приобщаване в работата на правителството. Ще гарантираме, че ще работим прозрачно, отчетно и най-вече ефективно в услуга на гражданите. Може да сме от различни партии в този състав на правителството, но има нещо, което не се променя - ние сме там благодарение на вас, вашата легитимност и защитаваме вашите интереси, създавайки благосъстоянието на гражданите", отбеляза новият македонски премиер.

От своя страна Димитър Ковачевски каза, че "всички започнати политики трябва да бъдат изцяло и непрекъснато изпълнявани".

"Виждам всеотдайност в работата и концентрация на всички в правителството. В тази посока вярвам, че работата ще бъде на най-високо ниво", заяви вече бившият македонски премиер.

Ковачевски призова новия кабинет и всички фигури в него, независимо от партийната им принадлежност, да работят в интерес на гражданите, икономиката, сигурността и стабилността.

"Нашето правителство успя да създаде система, която работи по време на криза, политиките са определени, мерките са ясни, очаквам от всички да покажат ясна политическа воля за подкрепа и поддържане на икономическата и политическата стабилност и за провеждане на мирни, честни и демократични избори, както подобава на държава членка на НАТО и на държава, която е започнала преговори с ЕС", каза още той.

БГНЕС припомня, че на 28 януари техническото правителство беше избрано от македонския парламент с 65 гласа „за“ и 3 „против“. Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ бяха в залата, но се въздържаха от гласуване.

Двете най-големи партии от правителствената коалиция - Социалдемократически съюз (СДСМ) на Димитър Ковачевски и Демократически съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети - се съгласиха в края на миналата година Талат Джафери да бъде наследен от депутата от СДСМ Йован Митрески, съгласно коалиционното споразумение и Споразумението от Пържино. Най-голямата опозиционна партия (ВМРО-ДПМНЕ) ще има двама министри в техническия кабинет – на вътрешните работи и на труда и социалната политика и заместник-министри на финансите, информационното общество и администрацията и за селското стопанство.

Парламентарните избори ще се проведат на 8 май, сряда, заедно с втория тур на президентските избори. Първият тур на президентските избори ще се проведе в сряда, 24 април. /БГНЕС