Крал Чарлз подкрепя изследване на връзките на монархията с робството

Британският крал Чарлз III е изразил подкрепата си за изследването на историческите връзки на британската монархия с трансатлантическото робство, съобщи британският вестник "Гардиън", след като публикува документ, който според изследователите показва, че крал Уилям III е имал дял в компания за търговия с роби.

Документът, публикуван от "Гардиън" като част от разследване на историческото участие на кралското семейство в търговията с роби, показва прехвърляне на 1000 лири от акциите на Кралската африканска компания за търговия с роби на Уилям III от търговеца на роби от XVII в. Едуард Колстън през 1689 г., съобщава вестникът.

Колстън е бил заместник-управител на компанията. През 2020 г. протестиращите срещу расизма се прочуха с това, че свалиха статуя на робовладелеца в Бристол, Югозападна Англия, докато демонстрираха солидарност с американското движение Black Lives Matter. Според вестника документът, за който съобщава "Гардиън", е намерен в архивите от д-р Брук Нюман, историк от Университета на Вирджиния Комюнити, по време на изследователско пътуване до Лондон през януари.

Говорител на Бъкингамския дворец заяви, че това е тема, която кралят "приема много сериозно".

В изявлението се допълва, че кралското семейство ще подкрепи проекта, като предложи достъп до кралската колекция и кралските архиви.

"Това е въпрос, към който Негово Величество се отнася дълбоко сериозно", заяви говорителят, като посочи коментарите на краля, направени на срещата на правителствените ръководители на страните от Британската общност в Руанда миналото лято.

"Искам да призная, че корените на нашата съвременна асоциация се простират дълбоко в най-болезнения период от нашата история", каза той през юни.

"Не мога да опиша дълбочината на личната си скръб от страданията на толкова много хора, тъй като продължавам да задълбочавам собственото си разбиране за трайното въздействие на робството." /БГНЕС

Лондон / Великобритания