Кристалина Георгиева: ИИ крие рискове, но и огромни възможности за световната икономика

Изкуственият интелект крие рискове за сигурността на работните места по света, но също така предлага "огромна възможност" за повишаване на занижените нива на производителност и стимулиране на глобалния растеж, заяви ръководителят на МВФ в интервю за АФП.


Изкуственият интелект ще засегне 60 % от работните места в развитите икономики, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интервю във Вашингтон, малко преди да отпътува за годишния Световен икономически форум в Давос, Швейцария.

Тъй като се очаква изкуственият интелект да окаже по-малко влияние в развиващите се страни, около "40 процента от работните места в световен мащаб вероятно ще бъдат засегнати", каза тя, позовавайки се на нов доклад на МВФ.

"И колкото повече са работните места с по-висока квалификация, толкова по-голямо е въздействието", добави тя.

В доклада на МВФ, публикуван на 14 януари се отбелязва, че само половината от работните места, засегнати от ИИ, ще бъдат негативно повлияни; останалите всъщност могат да се възползват от повишената производителност, дължаща се на ИИ.

"Работата ви може да отпадне напълно - което не е добре - или изкуственият интелект може да подобри работата ви, така че всъщност ще бъдете по-продуктивни и нивото на доходите ви може да се повиши", каза Георгиева.

В доклада на МВФ се прогнозира, че макар че пазарите на труда в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики ще усетят по-малко първоначално въздействие от ИИ, вероятността те да се възползват от повишената производителност, която ще възникне чрез интегрирането му на работното място, е по-малка.

"Трябва да се съсредоточим върху това да помогнем на страните с ниски доходи, по-специално, да се движат по-бързо, за да могат да уловят възможностите, които изкуственият интелект ще предостави", каза Георгиева пред AFP.

"Така че изкуственият интелект, е да, малко плашещ. Но също така е и огромна възможност за всички", каза тя.

МВФ трябва да публикува актуализирани икономически прогнози по-късно този месец, които ще покажат, че световната икономика като цяло е на път да изпълни предишните му прогнози, каза тя.

Тя е "готова за меко приземяване", каза тя и добави, че "паричната политика върши добра работа, инфлацията намалява, но работата не е съвсем свършена".

Световната икономика би могла да се възползва от свързаното с изкуствения интелект повишаване на производителността, тъй като МВФ прогнозира, че в средносрочен план тя ще продължи да нараства на исторически приглушени равнища.

"Боже, колко много се нуждаем от това", каза Георгиева. "Ако не измислим начин да отключим производителността, ние като свят не сме готови за правенето на велика история".

Георгиева заяви, че 2024 г. вероятно ще бъде "много трудна година" за фискалната политика в световен мащаб, тъй като държавите ще се стремят да се справят с дълговите тежести, натрупани по време на пандемията Covid-19, и да възстановят изчерпаните си резерви.

Милиарди хора ще отидат до урните тази година, което ще окаже допълнителен натиск върху правителствата да увеличат разходите или да намалят данъците, за да спечелят подкрепата на населението.

"Около 80 държави ще имат избори и знаем какво се случва с натиска върху разходите по време на изборни цикли", добави тя.

Според Георгиева МВФ се опасява, че правителствата по света ще харчат много тази година и ще подкопаят трудно постигнатия напредък в борбата с високата инфлация.

"Ако паричната политика се затегне, а фискалната се разшири, което е в разрез с целта за намаляване на инфлацията, може да ни очаква по-дълго и трудно пътуване", добави тя.

Георгиева, чийто петгодишен мандат начело на МВФ изтича тази година, отказа да отговори на въпроса дали възнамерява да се кандидатира за втори път начело на международната финансова институция.

"Имам работа за вършене в момента и се концентрирам върху това да я върша", каза тя.

"За мен беше огромна привилегия да бъда начело на МВФ в един много бурен период и мога да ви кажа, че съм доста горда от това как институцията се справи", продължи тя.

"Но позволете ми да свърша това, което е пред мен в момента"./БГНЕС