Кървава година за журналистите

Последните две години условията на тежка международна обстановка станаха синоними на страданието на цивилни. Покрай хилядите жертви журналистите станаха част от тази кървава статистика. Репортерите на първа линия, от началото на войната в Украйна и Газа, бележат рекордни загуби. Според Комитета за защита на журналистите (КЗЖ) загиналите журналисти от началото на годината са 86, а според Международната федерация на журналистите (FJP) те са 94. "Репортери без граници" съобщава за 45 загинали журналисти по време на работа до декември месец.


Двата конфликта показват опасността на тази професия, отдала се в защитата на свободата на словото. Пример за високата смъртност при репортерите стана Газа, където за няколко месеца жертвите станаха десетки.

Според КЗЖ броят на журналистите, убити в конфликта между Израел и Хамас от 7 октомври насам, е нараснал на най-малко 68.


КЗЖ заяви, че разследва и множество непотвърдени съобщения за други журналисти, които са убити, изчезнали, задържани или ранени.

На 21 ноември репортерът на Al Mayadeen Фарах Омар и операторът Рабих ал Мамари бяха убити при израелски удар в Южен Ливан. Израелските военни заявиха: "Това е район с активни военни действия, в който се водят престрелки. Присъствието в района е опасно" относно инцидента. Телевизионният канал обвини Израел, че умишлено се е насочил към неговите работници.

Данните на КЗЖ сочат, че загиналите журналисти са 61 палестинци, 4 израелци и 3 ливанци.

В сравнение с това най-малко 15 журналисти бяха убити в Украйна през 2022 г. след пълномащабното нахлуване на Русия в страната на 24 февруари. КЗЖ потвърди, че 13 от тях са били убити, докато са участвали в събирането на новини и репортажи и разследва дали други двама, убити по време на конфликта, са загубили живота си заради работата си в медиите. През 2023 г. са потвърдени още 2 смъртни случая.

Загинали журналисти

Двете войни са изключително опасни за журналистите, които се опитват да предават от мястото на конфликта. Загиналите журналисти не са само на местни издания, но и на световните хегемони в медийната индустрия. Това са само някои от „мъчениците“ в името на свободата на словото:


Исам Абдала – Ройтерс

Исам Абдала, видеорепортер на Ройтерс, загина близо до Алма ал Шааб в Ливан на границата с Израел. Смъртта му настъпва след трансграничен обстрел.

"Дълбоко сме натъжени да научим, че нашият видеооператор Исам Абдала е бил убит", се казва в изявление на Ройтерс, като се добавя, че той "е бил част от екипа на Ройтерс в Южен Ливан".


В същия случай бяха ранени двама репортери на АФП, двама на Ройтерс и двама на Ал-Джазира.

Рое Идан – „Инет“

Първоначално Идан, фотограф на израелския вестник "Инет", беше обявен за изчезнал, когато съпругата и дъщеря му бяха убити при нападение на Хамас на 7 октомври в кибуца Кфар Аза. КЗЖ потвърди, че той е работил в деня на нападението.

Бюрото на Франс прес в Газа

Офисът на агенцията беше значително повреден от удар по сградата. От ЦАХАЛ заявиха, че не са се целили в нея, но е възможно близък удар да е причинил разрушения.

АФП е единствената от трите големи международни информационни агенции в света, която в момента излъчва видео на живо от град Газа, което не е прекъснато въпреки щетите.

Арман Солдин – АФП

Солдин, видеокоординатор на АФП в Украйна, беше убит при ракетна атака в Източна Украйна. Смъртта му предизвика съболезнования и почит от цял свят. Президентът на Франция Еманюел Макрон приветства "смелостта" на Солдин в писмо.

Богдан Битик – „Република“

Украинският журналист Богдан Битик беше застрелян. Неговият италиански колега, Корадо Дзунино, беше ранен в рамото. Те са работили на Антонивския мост в покрайнините на Херсон, Южна Украйна. Нападението е било извършено "най-вероятно от руски снайперисти", съобщава вестникът.

Украйна и Газа не трябва да се сравняват

Двете войни са изключително кръвопролитни, като журналистите са само част от многобройните жертви на военните действия. Разлика в броя на загиналите при репортерите не трябва да се използват като аргументи за мащабността, страданието и интензитета на конфликтите.

Големината на територията на военните действия е една от многото разлики. В Украйна има обособена фронтова линия, докато Газа е гъсто населен град. Операциите в градски райони са изключително кървави с висок брой косвени щети.

Също така е важно да се отбележат разликите между враждуващите страни. Израел води военни действия с терористична организация, която действа асиметрично. Хамас и „Хизбула“ разчитат на сивата зона между цивилен и боец за отбраната на контролираните от тях територии. Войната в Украйна е пример за война между две армии – симетрична.

Сравняването между жертви в различни конфликти винаги се нуждае от пояснения на разликите в тях. Големият брой убити журналисти в Газа е доказателство за високия интензитет във военните действия.

Латинска Америка

През тази година се забелязва спад в броя на убитите журналисти в Латинска Америка. Разликата е осезаема, като през 2022 г. Латинска Америка беше най-опасното място за журналистите с най-малко 30 загинали. През тази година според "Репортери без граници" загиналите са 6. Намалението в смъртните случаи сред медийните работници в региона, не го прави по-малко рискован. Пример за това е, че от 84 изчезнали журналисти около една трета са мексиканци.

Войните между бандите правят убийствата изключително лесни и почти винаги безнаказани.

„Цената на нападението или убийството на журналист е изключително ниска. Повечето от случаите никога не се разрешават. Никога не се стига до справедливост“, констатира КЗЖ.

Най-кървавата година за журналистиката през последните 30 години

Загиналите журналисти през тази година ще маркират най-черната точка в индустрията за последните 30 години. Доближаващите се до 100 загинали според различните източници изпреварват последния пик. През 2007 г. пак Близкият изток става причината за огромния брой убити репортери, като 51 от общо 81 загиват в Ирак. Газа през тази година ще задмине този антирекорд, според данните на КЗЖ. Важно е да се посочи, че смъртта не е единственият риск, пред който се изправят репортерите, затвор и агресия са много по-чест изход, за всеки решил да преследва тази благородна професия. Броят на хвърлените в затвора журналисти е 521. Беларус (39) се присъедини към Китай (121) и Мианмар като „един от трите най-големи затвори в света“ за журналисти. Иран (24) и Турция (23) също се нареждат в челото на тази черна статистика. /БГНЕС

--------------

Георги Василев, редактор в Международния отдел на Агенция БГНЕС