Кунчев: Ще препоръчвам вземането на мерки в цялата страна

Ще препоръчвам вземането на мерки срещу COVID-19 в цялата страна, заяви пред бТВ държавният главен здравен инспектор. Доц. Ангел Кунчев уточни, че в тях влиза условието за работа на 50% капацитет, освен ако персоналът и съставът на съответния обект не е на 100% имунизиран или събитията не са на открито.

По думите му в следващите дни заболелите от коронавирус ще достигнат между 1500-2500 нови случая на ден. Към момента настанените в болница са 3500, като според доц. Кунчев те ще надхвърлят 4000-4500 души.

„Ново затягане на мерките е неминуемо там, където заболеваемостта е висока. Наложително е да се спазват 50% от капацитета на заведенията. Може да бъде наложена забрана за масови мероприятия като концерти и фестивали”, каза още Кунчев.

Положителните проби са 5,9 процента от изследваните

Той допълни, че във Велико Търново и Търговище „развъдник“ на заразата са станали сватби и семейни събирания с по 700-800 души гости.

„На някои места в страната се наблюдава плато. Не е сигурно, че сме достигнали върха, но ако то продължи и последва спад – чудесно. Ако това е връхната точка, системата ще се справи“, допълни Кунчев.

Здравният инспектор каза още, че започването на училище със сигурност ще ускори процеса по заразяване, но са създадени условия за намаляване на риска. /БГНЕС