Курти и Вучич си размениха обвинения на заседанието на ООН

Размяна на взаимни обвинения между лидерите на Сърбия и Косово беляза извънредна сесия на Съвета за сигурност на ООН. Сръбският президент Вучич обвини правителството в Прищина, че провежда политика на системен терор срещу косовските сърби. Курти на свой ред припомни за сръбската политика на геноцид през 90-те, изборните фалшификации и връзките на Сърбия с Русия.


БГНЕС припомня, че извънредната сесия беше свикана по искане на Белград. В искането се посочва, че последните ходове на Прищина са били „в рязък контраст с Хартата на ООН и Резолюция 1244 на СС на ООН“.

Вучич заяви, че Прищина използва термина „върховенство на закона“, за да застраши оцеляването на сърбите.

Президентът на Сърбия каза, че Косовското правителство извършва широко разпространени системни атаки срещу сръбската общност и добави, че Сърбия е докладвала на Съвета за сигурност за тежкото положение на етническите сърби в Северно Косово.

Конкретната причина, поради която беше поискана тази сесия, е решението на Прищина да забрани динарите при извършването на трансакции.

„Тази мярка е преди всичко атака срещу сръбското население. Огромен брой хора в Косово зависят от доходите на Република Сърбия“, Вучич.

„Когато трансакциите в динари бъдат забранени, режимът в Прищина ще възпрепятства основните средства, закупуването на лекарства и лечението на сърби“, добави той.

Сръбският държавен глава каза, че това е причината за създаването на Асоциацията на сръбските общини (АСО) и напомни за споразумението от 2015 г., което дава възможност за финансиране на сръбската общност в Косово.

„Режимът в Прищина поставя сърбите извън закона и сега твърди, че решението за динара е въведено, за да се въведе върховенството на закона, въпреки че е ясно, че става дума за преследване на сърбите. Ръководството на Прищина прибягна до незаконно използване на евро“, отбеляза Вучич.

„Позицията на сърбите е драматично влошена след местните избори през април и затова са прави да бойкотират тези избори. Ситуацията след изборите доведе до протести на местните сърби, на които албанските въоръжени формирования отговориха, като раниха повече от 50 души само за един ден, последвано от трагично раняване на войници от КФОР“, заяви сръбският президент.

На свой ред косовският премиер Албин Курти, заяви, че Сърбия е най-голямата заплаха за регионалния мир и стабилност. Той припомни, че „през 90-те години правителството на Сърбия е наредило и е извършило геноцид в Сребреница и Косово“.

„Косово се е превърнало в мултиетническа и мултикултурна република, в която има медийна свобода, а конституцията на страната гарантира пълна защита на малцинствата“, каза главата на косовското правителство.

„Работим активно с помощта на неправителствени организации за укрепване на тези права“, каза Курти и добави, че започва нова инициатива за наемане на сърби в северната част на Косово.

Той обяви създаването на нова Агенция по заетостта в населения предимно със сърби район Лепосавич и отбеляза, че правителствените заседания се излъчват както на албански, така и на сръбски и че квалификациите, които Вучич е представил вече са компрометирани като лъжи.

Косовският премиер припомни, че Европейският парламент с резолюция от миналата година призова сръбските власти да се въздържат от реч на омразата срещу косоварите, както и от твърдения за етническо прочистване на сърби в Косово. Той се позова и на приетата Резолюция на Европейския парламент относно изборите в Сърбия на 17 декември.

„Сърбия е на страната на Русия“, заяви Курти.

Той настоя, че решението на Косовската централна банка не възпрепятства финансирането на сърби от правителството на Сърбия и че регламентът на Централната банка на Косово изисква прозрачност на транзакциите според законите на Косово./БГНЕС