Kyivstar загуби 95 млн. долара заради руска кибератака

VEON, нидерландският телекомуникационен оператор и компания майка на украинския мобилен оператор Kyivstar, разкри финансова загуба в размер на 3,6 милиарда гривни (95 милиона долара) поради голямата кибератака, извършена от руска хакерска група през декември, съобщи компанията.

Загубата на приходи в размер на близо 100 млн. долара произтича от разходите, направени за възстановяване на услугите, замяна на повредено оборудване или за компенсиране на външни консултанти и партньори. Veon също така отбелязва в своята оценка на финансовото въздействие, че всички допълнителни разходи за по-нататъшни мерки за отстраняване на повредите за клиента Kyivstar са несигурни и не могат да бъдат оценени, съобщи "Укринформ".

На 12 декември Украйна беше подложена на мащабна кибератака, насочена срещу Kyivstar и една от най-големите банки в страната, Monobank. Хората в цялата страна съобщиха за прекъсвания на интернет мрежата, както и за проблеми с предупрежденията за въздушни нападения.

Отговорност за кибератаката пое руската хакерска група Solntsepek, свързана с руското военно разузнаване.

Русия неведнъж е обвинявана, че подкрепя киберпрестъпни групи при атаки срещу свои съперници. Москва е разгърнала кибернетичния си потенциал и срещу Украйна, включително чрез атаки срещу държавни институции, отбранителния сектор и енергийната инфраструктура.

В миналото групата Solntsepek е извършвал враждебни действия срещу Украйна, които са включвали разкриване на лични данни на украински войници. /БГНЕС