Лайчак: Косово да намали напрежението, иначе санкциите остават

Европейският съюз няма да отмени политическите и икономическите санкции срещу Косово, ако правителството не намали напрежението с етническите сърби, заяви във вторник пратеникът на ЕС Мирослав Лайчак по време на посещение в Прищина, предаде АФП.


Страните от ЕС наложиха наказателни мерки на Косово с преобладаващо етническо албанско население, след като правителството на министър-председателя Албин Курти не се съобрази с исканията на ЕС и САЩ да потуши размириците в северната част на страната след най-тежките сблъсъци от повече от десетилетие.

Мерките включват прекратяване на посещенията на косовски официални лица в ЕС и спиране на голяма част от икономическата помощ на ЕС за малката балканска държава, а Брюксел предупреди за нови мерки, ако Курти не предприеме действия за намаляване на напрежението.

"Моето желание е да няма санкции", заяви Лайчак пред репортери в Прищина след тричасова среща с Курти. "Целта на тази мисия, разбира се, и на дискусията, която водим е да стигнем до етапа, в който тези мерки ще бъдат прекратени."

В свое изявление Курти заяви, че е казал на Лайчак, че "наказателните мерки на ЕС срещу Косово са несправедливи и правят диалога асиметричен".

Насилието в Северно Косово, където живеят 50 000 сърби, съставляващи местното мнозинство, избухна в края на май, след като кметове от етнически албанци встъпиха в длъжност след местни избори, бойкотирани от сърбите, които настояваха за прилагане на десетилетното споразумение за по-голяма автономия.

Около 30 войници от мироопазващите сили на НАТО, които защитаваха три кметства в Северно Косово, бяха ранени при сблъсъци с протестиращи сърби, а 52-ма сърби бяха ранени.

Лайчак заяви, че ЕС иска Сърбия, на която сърбите от Северно Косово все още са предани 15 години след като Прищина обяви независимост от Белград, да действа конструктивно за потушаване на кризата или също да понесе санкции.

"Европейският съюз даде ясно да се разбере, че има готови санкции и за Сърбия и че те ще бъдат приложени, ако държавите членки решат, че Сърбия не изпълнява искането на ЕС", каза Лайчак, който ще пътува до Белград в сряда.

Съединените щати и Европейският съюз - основните съюзници на Косово, смятат, че Курти е отговорен за напрежението в северната част на страната най-вече за това, че е назначил четирима кметове от етнически албанци в техните кабинети с полицейска защита въпреки възраженията на местните сърби./БГНЕС