Лайчак: На 2 май ще представим проект на устав на Общността на сръбските общини

Първият проект за устав на Общността на сръбските общини ще бъде представен на следващата среща на високо равнище в Брюксел. Това заяви специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак.


"Дневният ред ще включва официалното одобрение на Декларацията за безследно изчезналите лица, представянето на първия проект на Устав на Общността на сръбските общини в Косово от ръководния екип и неотложни текущи въпроси", написа Лайчак в публикация във Facebook.

Той сподели, че тече интензивна подготовка за срещата на 2 май между сръбския президент Александър Вучич и косовския министър-председател Албин Курти. "Затова очакваме, че и двете страни ще дойдат в Брюксел добре подготвени и напълно ангажирани с фазата на изпълнение", заключи Лайчак.

Преди дни ЕС съобщи, че е сформиран Съвместен комитет, ръководен от специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак.

Комитетът ще контролира изпълнението на Споразумението за пътя към нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, което беше прието от президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Косово Албин Курти на среща в Брюксел на 27 февруари, както и на анекса за изпълнение на Споразумението, който беше договорен на 18 март в Охрид. /БГНЕС