Лавров: Призивите на Запада за преговори с Украйна са тактически ход

Руският външен министър Сергей Лавров не вижда никакви перспективи за преговори между Москва и Киев. Според него всички западни призиви в тази насока са тактически трик, за да се даде възможност на Украйна да прегрупира силите си.


"В момента, уви, няма изгледи за преговори между Русия и Запада. Освен това западните покровители постоянно подтикват киевския режим да вдига залозите. А лицемерните призиви на западняците за преговори считаме за тактически трик, с който за пореден път се печели време, дава се възможност на изтощените украински войски да си отдъхнат и да се прегрупират, както и да се напомпат с оръжия и боеприпаси. Но това е пътят на войната, а не на мирното решение. Това ни е напълно ясно", заяви Лавров пред списание International Life. Стенограмата е публикувана на уебсайта на руското външно министерство.

Министърът разкритикува "мирната формула", предложена от украинския президент Володимир Зеленски, за чието прилагане настояват САЩ. Според Москва от нея се изисква да "приеме нарушаването на основните ни интереси в областта на сигурността и продължаването на произвола срещу руснаците и рускоезичното население в новите територии и в земите, контролирани от ВСУ".

Лавров разкритикува и многостранните срещи, които се провеждат без покана от страна на Русия, включително консултациите в Копенхаген и Джеда.Той отбеляза, че на такива срещи се опитват да убедят развиващите се страни да подкрепят "мирната формула" на Владимир Зеленски, Москва бива обвинена в нежелание да участва в преговорите, а аргументите за необходимостта да се вземе предвид мнението на Москва се "отменят от самото начало"."Ясно е, че този подход не показва намерението на Запада да преговаря за каквото и да било с Русия", каза министърът.

Лавров отбеляза, че в началото на конфликта Русия веднага е откликнала на предложението на Украйна за преговори, но по-късно Киев ги е отхвърлил, а още по-късно законово е забранил преговорите с Русия, докато начело на Руската федерация е Владимир Путин./БГНЕС