Лавров: Вагнер ще продължи дейността си в Африка

"Вагнер" ще продължи операциите си в Мали и Централноафриканската република въпреки прекратеното въстание на нейния лидер през уикенда, заяви руският външен министър.


Членовете на "Вагнер" "работят там като инструктори. Тази работа, разбира се, ще продължи", заяви Сергей Лавров в интервю за руските медии.

Лавров заяви, че Европа и по-специално Франция са "изоставили" двете африкански държави, които на свой ред са помолили Русия и "Вагнер" да предоставят военни инструктори и "да гарантират сигурността на техните лидери".

Западните сили смятат, че групата "Вагнер" се използва за насърчаване на влиянието на Русия в чужбина, и обвиняват групата в изтезания и експлоатация на природни ресурси.

В интервюто Лавров също така заяви, че бунтът на ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин няма да промени нищо във връзките на Русия с нейните съюзници.

"Имаше много обаждания (от чуждестранни партньори) до президента (Владимир) Путин... за да изразят подкрепата си", каза той.

Запитан дали в резултат на това може да настъпят някакви промени в международните отношения на Русия, Лавров отговори: "Не е възможно: "С партньорите и приятелите - не. Що се отнася до останалите, честно казано, не ме интересува. Отношенията между колективния Запад и нас са разрушени". /БГНЕС