Левски приема Лудогорец на „Герена“ в голямото дерби от 12-ия кръг в Първа лига

Нови три мача от 12-ия кръг на Първа лига ще се изиграят днес. От 15:15 часа Арда посреща Етър в Кърджали, а от 17:45 в квартал „Надежда“ е двубоят Локомотив София – Черно море. Вечерта от 20:30 часа е и голямото дерби на кръга, което противопоставя Левски и Лудогорец на стадион „Георги Аспарухов“ в столицата.

„Сините“ влизат със самочувствие в поредния епизод от съперничеството си с шампионите, след като през седмицата спечелиха гостуването си на Славия с 2:0. Футболистите на Николай Костов играха повече от 70 минути с човек по-малко след червения картон на Асими Фадига през първата част, но въпреки това повалиха „белите“ с попадения на бразилците Роналдо и Уелтън. Столичани са трети в подреждането с 22 точки, като при успех ще се доближат още повече до първите два отбора в класирането Локомотив Пд и Черно море, като имат и мач в резерв спрямо двата тима.

Лудогорец от своя страна направи равенство с Локо Пд у дома в последния кръг, като изпусна победата в самия край заради груба грешка на вратаря Симон Слуга. 12-кратните шампиони са седми в класирането със 17 точки, като не могат да си позволят нови грешни стъпки, ако не искат да изостанат драстично от върха, въпреки че имат и два мача по-малко от локомотивци и „моряците“. Възпитаниците на Ивайло Петев ще мислят и за предстоящия си двубой в Лигата на конференциите следващия четвъртък – гостуването на датския Норшелан.

По-рано през деня, Арда и Етър откриват неделната програма с мач в Кърджали. Воденият от Александър Тунчев навлезе в страхотен ритъм от победи, печелейки последните си четири срещи, а добрата форма на кърджалийци доведе до пето място в класирането с 19 точки, при девет изиграни двубоя. Последователно бяха надиграни отборите на Пирин Благоевград, Ботев Враца, Хебър и Крумовград. Етър е на коренно противоположния полюс, като се намира на дъното с едва четири точки в актива. „Болярите“ загубиха осем от първите си десет мача в първенството след завръщането в елита, а в последния кръг претърпяха поредно разочарование, губейки домакинството си на Пирин. Това доведе и до треньорска рокада, като клубът се раздели със старши треньора Емануел Луканов. В гостуването на Арда отборът ще бъде воден от помощник-треньора Марин Стефанов, а за домакинството на Хебър „болярите“ ще разчитат вече на нов постоянен наставник.

В третия двубой в неделя, Локомотив София е домакин на Черно море в столичния квартал „Надежда“. „Железничарите“ започнаха с успех под ръководството на новия наставник Данило Дончич, побеждавайки Славия с 2:1 като гости, но след това последваха загуби от Лудогорец и ЦСКА. Локомотивци отчаяно се нуждаят от точки, за да прогресират в подреждането, като в момента са 14-и с девет пункта, натрупвайки вече осем поражения на сметката си. Черно море е втори в таблицата с 27 точки, на две от лидера Локо Пд. „Моряците“ се върнаха на победния път в последния кръг, след като надвиха Ботев с 1:0 на „Тича“ – преди това отборът на Илиан Илиев направи равенство при гостуването на ЦСКА 1948. Варненци ще имат шанс да се изкачат на първото място при победа над Локомотив поне временно, тъй като Локо Пд посреща ЦСКА в понеделник вечер.

Пълна програма за 12-ия кръг в Първа лига:

Събота, 30 септември

Ботев Враца – ЦСКА 1948 1:2

Ботев Пд – Берое 4:1

Неделя, 1 октомври

15:15, Арда – Етър

17:45, Локомотив София – Черно море

20:30, Левски – Лудогорец

Понеделник, 2 октомври

15:00, Хебър – Крумовград

17:30, Пирин Благоевград – Славия

20:00, Локомотив Пд – ЦСКА. /БГНЕС