Макар че турците обичат супи и консумират този специалитет целогодишно и по всяко време на деня, през зимата централно място заемат засищащите супи като пилешки бульон, супи от карантия, супи от домати и леща и тархана - за закуска, като предястие или като основно ястие.
Повечето супи имат свой собствен акомпанимент отстрани, като например лимон за супите от леща и тархана и нарязан на кубчета чесън в оцет за карантията. Точно така, дреболиите, наричани Işkembe и Kelle Paça, супа, състояща се от агнешка главичка, всъщност е една от най-популярните супи в Турция и се придружава от купичка маринован чесън.
Важна съставка за студените месеци, чесънът е и основният елемент на чесновата супа Şiveydiz, която се приготвя в Газиантеп и в която чесънът е основната съставка, а агнешкото и зелените зеленчуци служат само като допълнение.
Много от ресторантите за супа са отворени 24 часа в денонощието и независимо колко малък или заспал е даден район през зимата, ресторантът за супа винаги ще е зает, което го прави едно от най-добрите места за срещи и запознанства.
Турската кухня е съобразена със сезоните, поради което разнообразието от яхнии и ястия, приготвяни през зимните месеци, зависи от сезона. Най-разпространените зеленчуци през зимата са броколито, карфиолът, зелето, празът и спанакът.
Последните три от тях редовно се приготвят в ястия, подобни на зеленчукови яхнии, които се сервират топли или студени. Като се започне от "kapuska", което е задушено зеле, "ispanak yemeği" е подобно задушено ястие, приготвено с ориз и доматен бульон, докато празът също е зеленчук, който заема централно място в ястие на основата на зехтин с ориз, домати и моркови, подкрепящи праза в главната роля.