Любими зимни ястия в турската кухня

Всеки сезон носи своя собствена атмосфера, придружена от уникална селекция от сезонни деликатеси. През зимата турската кухня блести с богати супи и задушени ястия, които предлагат топлина и комфорт сред студа.

Макар че турците обичат супи и консумират този специалитет целогодишно и по всяко време на деня, през зимата централно място заемат засищащите супи като пилешки бульон, супи от карантия, супи от домати и леща и тархана - за закуска, като предястие или като основно ястие.

Повечето супи имат свой собствен акомпанимент отстрани, като например лимон за супите от леща и тархана и нарязан на кубчета чесън в оцет за карантията. Точно така, дреболиите, наричани Işkembe и Kelle Paça, супа, състояща се от агнешка главичка, всъщност е една от най-популярните супи в Турция и се придружава от купичка маринован чесън.

Важна съставка за студените месеци, чесънът е и основният елемент на чесновата супа Şiveydiz, която се приготвя в Газиантеп и в която чесънът е основната съставка, а агнешкото и зелените зеленчуци служат само като допълнение.

Много от ресторантите за супа са отворени 24 часа в денонощието и независимо колко малък или заспал е даден район през зимата, ресторантът за супа винаги ще е зает, което го прави едно от най-добрите места за срещи и запознанства.

Турската кухня е съобразена със сезоните, поради което разнообразието от яхнии и ястия, приготвяни през зимните месеци, зависи от сезона. Най-разпространените зеленчуци през зимата са броколито, карфиолът, зелето, празът и спанакът.

Последните три от тях редовно се приготвят в ястия, подобни на зеленчукови яхнии, които се сервират топли или студени. Като се започне от "kapuska", което е задушено зеле, "ispanak yemeği" е подобно задушено ястие, приготвено с ориз и доматен бульон, докато празът също е зеленчук, който заема централно място в ястие на основата на зехтин с ориз, домати и моркови, подкрепящи праза в главната роля.

Hünkar Beğendi е богато и ароматно ястие от Османската империя, в което крехки парчета месо, често агнешко или говеждо, се сервират върху кремообразно пюре от патладжани. Смятано за декадентско и тежко ястие, но любимо на повечето турци, това ястие обикновено се консумира по-често през зимата.

"Искендер кебап" е начин на поднасяне на донер, при който тънки резени месо покриват легло от горещи квадратчета пиде, които след това се заливат с богат доматен сос, залят с масло и придружен от малко кисело мляко. Ако ви звучи декадентски, значи сте прави, защото е така, но също така е абсолютно вкусно и за много турци и посетители е любимото им ястие в Турция. Само че през лятото то може да бъде наистина тежко, докато през зимата задоволителните богати вкусове осигуряват сериозна порция желан засищащ комфорт. /БГНЕС