Люпчо Куртелов от Охрид: Куманово в Сърбия ли е? Защо властта в Скопие мълчи

Куманово в Сърбия ли е? Този въпрос съвсем резонно е поставен пред македонските политици и общество от Любпо Куртелов, председател на сдружение „Балкански хоризонти“, предаде БГНЕС.

Поводът са неотдавнашните чествания на 111-годишнина от битката при Куманово. Тя се е разиграла на 23-24 октомври 1912 г. и е основното сражение, дадено от сръбската армия, водена от тогавашния престолонаследник и бъдещ крал Александър Караджорджевич, срещу османските турци.

Празненствата в местността Зебърняк, където се е намирал главният укрепен пункт на турската армия, прерастват в демонстрации на сръбския шовинизъм и териториални, културни и исторически претенции на Белград към днешна РС Македония. Тазгодишното честване не прави изключение от традицията.

На тях се говори за освобождението на Македония от османско робство.

Люпчо Куртелов подчертава, че думата освобождение е абсолютно неуместна. „Освобождение“, което води до две въстания срещу „освободителите“, Тиквешко и Дебърско - Охридско. Жертвите на тези въстания са хиляди“, припомня потомъкът на български възрожденски родове от Охрид, сред които са и братя Миладинови. Той е възмутен и от поведението на сръбските „гости“, сред които има много политици, развяващи сръбския трикольор. „И накрая, като черешка на тортата, прозвуча песента „OVO JE SRBIJA“ /това е Сърбия – бел.ред./“, възмущава се Куртелов.

„Сега не ми стана ясно Куманово в Сърбия ли е? Политиците ни мълчат!“, пита председателят на сдружението „Балкански хоризонти“.

Сръбските аспирации спрямо РС Македония не се спирали нито за миг – още от обявяването на нейната независимост през септември 1991 до днес. Населението край Вардара продължава да живее под сянката на сръбския орел, за което значително спомага и местният елит, в голямата си част възпитаник на Белград и сръбските традиции.

Тази ситуация успешно се използва от властта в Белград, независимо дали начело е покойният диктатор Милошевич /виновник за кървавите етнически войни през 90-те години/ или наследниците му президентът Александър Вучич и външният министър Ивица Дачич, първият негов министър на пропагандата, т.е. информацията, а вторият – негов говорител. Днес последните двама подмамват РСМ в капана на инициативата "Отворени Балкани", зад която е маскиран "Сръбският свят", отдалечавайки я от Европа.

През годините сме свидетели на безчетни изказвания от страна на сръбските политици в духа на това, че населението край Вардара са „южни сърби“, каквото е било таксувано от сръбския „освободител“ още от времето на Балканските войни и в периода на последвалия режим на крал Александър Караджорджевич, прочул се с плесницата на малкото девойче Васка Зойчева в Скопие. Тя е ударена от монарха, защото на въпроса каква е по народност, отговорила – българка, а не сръбкиня. /БГНЕС