Лос Анджелис обяви извънредно положение заради бездомните

В Лос Анджелис беше обявено извънредно положение заради спираловидно нарастващите нива на бездомност, като новият кмет обеща "радикална промяна" за един от най-нерешимите проблеми във втория по големина град в Америка.

Карен Бас, кмет на ЛА

Всяка нощ десетки хиляди хора спят на улицата в Лос Анджелис, като епидемия, която шокира много от посетителите на един от най-богатите градски райони на планетата.

Психичните проблеми и злоупотребата с наркотици са широко разпространени сред населението, чиито палатки и ръждясали фургони опасват града.

Кметът Карен Бас, която положи клетва в неделя, използва първия си пълен работен ден, за да обяви извънредно положение.

"Няма да приема кризата с бездомността, която засяга повече от 40 000 души и засяга всеки един от нас", заяви тя.

"Моят мандат е да насоча Лос Анджелис в нова посока със спешен и стратегически подход към решаването на едно от най-трудните предизвикателства на нашия град."

Бас, първата жена начело на града, подписа декларацията в стая, определена като "Обединен център за реагиране на бездомните", като заяви, че ще отключи инструменти и правомощия, за да "се увери, че използваме всички възможни ресурси".

"Използването на извънредната заповед е нашата възможност да ускорим нещата", каза Бас, обещавайки "радикална промяна" в тактиката.

През следващите дни Бас заяви, че ще подпише поредица от заповеди, насочени срещу бездомността, като обеща агресивен подход към осигуряването на временни жилища чрез отдаване под наем на апартаменти и мотелски стаи.

Бас, бивша конгресменка, спечели кметския пост в пряка битка с богатия строителен предприемач Рик Карузо.

Кампанията беше доминирана от въпроса за бездомността, а Карузо се включи в ефира с обещания за решаване на проблема.

Темата доминира гражданските дискусии в града, където мършави фигури просят на кръстовищата или се ядосват на невидимите си демони, докато движението се върти в кръг.

Проблемите със здравето и пристрастяването се усложняват в щат и град, където разходите за живот са високи, а данъците са много над средните за страната.

Тъй като Лос Анджелис ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2028 г., според наблюдатели градските власти ще се стремят да премахнат от тротоарите редиците от разхвърляни палатки, които се простират само на метри от луксозни бутици или домове за милиони. /БГНЕС, АФП

Лос Анджелис / САЩ